Σελίδες

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

ΕΠΙΣΗΜΑ ΟΙ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΕΠΑΝΔΡΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΜΑΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ !!!


Πρόκληση με αλλοδαπούς στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

Την πόρτα των στρατιωτικών σχολών σε αλλοδαπούς κρατά ανοιχτή η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, το οποίο για δεύτερη συνεχή χρονιά απαλείφει από τη σχετική προκήρυξη την προϋπόθεση που ήθελε όλους τους υποψηφίους για φοίτηση στις παραγωγικές στρατιωτικές σχολές (ΑΣΕΙ και ΑΣΣΥ), δηλαδή τους μελλοντικούς αξιωματικούς και υπαξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων, να είναι Ελληνες το Γένος.
 Για την εισαγωγή στις στρατιωτικές σχολές μέσω των Πανελληνίων Εξετάσεων απαιτείται πλέον μόνο η Ελληνική Ιθαγένεια, γεγονός που δημιουργεί μεγάλα ερωτήματα, ιδιαίτερα εάν συνδυαστεί με τον κατάπτυστο Ν. 3838/2010, ο οποίος έχει κριθεί αντισυνταγματικός από το Δ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας*.

Όπως ορθά επισημαίνει δημοσίευμα της εφημερίδας Πρώτο Θέμα, πρόκειται για μία απόφαση με απροσδιόριστες συνέπειες τόσο σε ό,τι αφορά τη μελλοντική ομοιογένεια όσο και τη διατήρηση της μαχητικής ικανότητας του στελεχιακού δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων.
Με δεδομένο ότι η απαλοιφή της προϋπόθεσης του Γένους από την εγκύκλιο που αφορούσε την προκήρυξη των στρατιωτικών σχολών έγινε για πρώτη φορά κατά το περσινό, ακαδημαϊκό έτος 2011-2012, κατόπιν σχετικής απόφασης του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας Ευ. Βενιζέλου, αναμένεται ότι οι πρώτοι αλλοδαποί ανθυπολοχαγοί, σημαιοφόροι και ανθυποσμηναγοί θα αρχίσουν να εντάσσονται στις τάξεις των Ε.Δ. σε τρία χρόνια.Εντυπωσιακό είναι επίσης και το ότι, ενώ η απαλοιφή της προϋπόθεσης του Γένους για την εισαγωγή υποψηφίων στις ΑΣΕΙ ήταν μια καθαρά πολιτική απόφαση που έλαβε η προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, σε πλήρη γνώση και ανοχή της στρατιωτικής ηγεσίας των ΕΔ, επιχειρήθηκε να περάσει προς την κοινή γνώμη ως απαίτηση της Ε.Ε. (κοινοτική οδηγία) και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ούτε η κοινοτική οδηγία, όμως, ούτε και η συγκεκριμένη απόφαση του ΕΔΑΔ είχαν δεσμευτικό χαρακτήρα για τη χώρα μας και ως εκ τούτου επαφιόταν στα χέρια των πολιτικών μας τι τελικά θα επέλεγαν να πράξουν.
Παρά την αναστάτωση και τις αντιδράσεις που είχε προκαλέσει τότε η συγκεκριμένη εγκύκλιος στις τάξεις του προσωπικού των ΕΔ, αλλά και μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης, και ο νέος ΥΕΘΑ Δημήτρης Αβραμόπουλος εμφανίζεται τώρα να ακολουθεί την πολιτική γραμμή του προκατόχου του στο συγκεκριμένο θέμα, δημιουργώντας εύλογες απορίες ως προς τη σκοπιμότητα που εξυπηρετεί η εμμονή στην κατάργηση μιας βασικής προϋπόθεσης για τη διατήρηση της ελληνικότητας του ηγετικού κορμού του προσωπικού των ΕΔ.
* Ο Νόμος 3838/2010 αποτελεί πρωτοβουλία του νυν ΑΝΥΕΘΑ Γιάννη Ραγκούση κατόπιν προτάσεων συγκεκριμένης ΜΚΟ. Η υπερψήφιση του συγκεκριμένου νόμου προκάλεσε την καθολική αντίδραση των Ελλήνων πολιτών καθώς δίνει τη δυνατότητα κτήσης της Ελληνικής Ιθαγένειας σε χιλιάδες λαθρομετανάστες με συνοπτικές διαδικασίες και ελαστικά κριτήρια. Το Φεβρουάριο του 2011, το Δ΄Τμήμα του ΣτΕ έκρινε με την υπ΄αριθμ. 350/2011 απόφασή του το νόμο αντισυνταγματικό, παρά τις τεράστιες πολιτικές πιέσεις που ασκήθηκαν, Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχε προσφύγει κατά του νόμου Ραγκούση ο δικηγόρος Αθηνών Γιάννης Ανδριόπουλος ενώ παρέμβαση υπέρ της υπουργικής απόφασης άσκησαν η προαναφερόμενη ΜΚΟ και η αλβανικής ιθαγενείας Έντα Γκέμυ, η οποία είχε υποβάλει αίτηση για να μετάσχει στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου 2010 (Δήμος Νικαίας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη).