Σελίδες

Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

ΚΑΠΟΤΕ ΕΙΧΑΜΕ !!! ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ.....


«Δεν... υπάρχει σάλιο» ούτε για πυρομαχικά!


Με απαρχαιωμένα οπλικά συστήματα, «παγωμένες» προμήθειες και σοβαρές ελλείψεις (ακόμα και σε καύσιμα), οι Ένοπλες Δυνάμεις έρχονται σε ολοένα και πιο δυσμενή θέση απέναντι στην αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα

Σοβαρά επιχειρησιακά προβλήματα αντιμετωπίζουν πλέον οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, πληρώνοντας και αυτές το τίμημα της οικονομικής κατάρρευσης της χώρας.

Όπως αποκαλύπτει... σήμερα η ««κυριακάτικη δημοκρατία», και τα τρία Όπλα βρίσκονται σε δυσχερή θέση, καθώς την τελευταία σχεδόν δεκαετία ελάχιστα καινούργια οπλικά συστήματα έχουν ενταχθεί στο οπλοστάσιο τους, δυσχεραίνοντας την καθημερινότητα τους απέναντι στην ολοένα αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα.

Τα δεδομένα αυτά είναι σε γνώση τόσο της (τωρινής) πολιτικής όσο και της στρατιωτικής ηγεσίας, οι οποίες κάνουν ό,τι είναι δυνατόν, ωστόσο αυτό δεν είναι αρκετό. Και δεν είναι μια και δεν μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα της απόκτησης των απαραίτητων οπλικών συστημάτων λόγω του ότι το ταμείον είναι μείον.

«Κούρεμα» μισθών

Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία και αυτά έχουν δει να μειώνεται δραματικά το εισόδημα τους, κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Προβλημάτων, όμως, που δεν συνδέονται μόνο με την αγορά νέων οπλικών συστημάτων. αλλά και με την έλλειψη πυρομαχικών, ανταλλακτικών και καυσίμων.

Ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά έλεγε ανώτατος αξιωματικός του στρατεύματος «μπορώ να δώσω εντολή για αποστολή όπου ξέρω ότι θα θυσιαστούν δεκάδες άνδρες μου για να πετύχουμε αυτό που πρέπει. Αλλά δεν είμαι Θεός για να πολλαπλασιάσω ούτε τα ανταλλακτικά μας, ούτε τα πυρομαχικά μας, ούτε τα καύσιμά μας», περιγράφοντας με αυτόν τον δραματικό τρόπο το πού βρίσκονται σήμερα οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Συνέπεια όλων αυτών των προβλημάτων είναι το ότι την τελευταία δεκαετία, περίπου, ελάχιστα είναι εκείνα τα νέα οπλικά συστήματα που αγοράστηκαν, καθώς και αυτά που παραλήφθηκαν, ενώ κάποια απ' αυτά αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, όπως, π.χ., τα υποβρύχια.

Στο συρτάρι (άκρως απαραίτητα) εξοπλιστικά προγράμματα 20 δισ. €

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ, όσον αφορά την Πολεμική Αεροπορία, η σημαντικότερη -και μόνη- από πλευράς παραγγελίας μαχητικών αεροσκαφών από το 2004 έως σήμερα ήταν η προμήθεια των 30 αεροσκαφών F-16 Advanced, καθώς και η απόκτηση δύο ελικοπτέρων Super Puma.

Στον Στρατό Ξηράς το πρόγραμμα που υλοποιήθηκε ήταν η Ενδιάμεση Συμφωνία ΙΙ για τα άρματα μάχης, συνολικού ύψους 270.000.000 ευρώ. Το πρόγραμμα, το οποίο αποφασίστηκε τον Ιούλιο του 2005, περιελάμβανε την απόκτηση 184 αρμάτων μάχης Leopard 2Α4 και 150 Leopard 1Α5 μαζί με τα απαραίτητα υλικά υποστήριξης, συντήρησης καθώς και 5.000 πυρομαχικών DΜ33 Α2 των 120 χλστ.

Στο Πολεμικό Ναυτικό, την ίδια περίοδο, υπογράφηκε η υλοποίηση δύο μόνο προγραμμάτων. Η πρώτη σύμβαση υπογράφηκε τον Οκτώβριο του 2008 και αφορούσε τη ναυπήγηση δύο πυραυλακάτων Super Vita στα ναυπηγεία Ελευσίνας έναντι 299.000.000 ευρώ.

Ο «Ποσειδών»

Το δεύτερο πρόγραμμα περιελάμβανε την τροποποίηση της αρχικής σύμβασης «Ποσειδών», η οποία αφορούσε την αναβάθμιση των τριών υποβρυχίων τύπου Τype 209/1200. Σύμφωνα με τη νέα σύμβαση, η οποία υπογράφηκε τον Οκτώβριο του 2010, τα ΕΝΑΕ θα σταματούσαν την υλοποίηση της σύμβασης στο πρώτο υποβρύχιο και αντί για τον εκσυγχρονισμό των δύο Τype 209/1200, θα ξεκίναγε η ναυπήγηση δύο νέων Τype 214 της ίδιας διαμόρφωσης με αυτά που το ελληνικό ναυπηγείο αυτή την περίοδο ναυπηγεί. Το ύψος της νέας σύμβασης, η οποία ονομάστηκε «Ποσειδών II», φτάνει τα 870.000.000 ευρώ, ενώ για το πρώτο σκάφος και για υλικά τα οποία είχαν αγοραστεί για τον εκσυγχρονισμό των υπολοίπων δύο Τype 209/1200 είχαν ήδη δαπανηθεί 520.000.000 ευρώ.

Απέναντι σε αυτά τα ελάχιστα προγράμματα που υλοποιήθηκαν, ελάχιστα και σε αριθμό και σε αξία. αφού με εξαίρεση τα μαχητικά δεν ξεπερνούν τα 500.000.000 ευρώ, όσα «μπαίνει μέσα» σε έξι μήνες ο ΟΣΕ, υπάρχουν προγράμματα αξίας περί τα 20 δισ. ευρώ άκρως απαραίτητα για την εθνική ασφάλεια, που έχουν παγώσει και έχουν δημιουργήσει τις συνθήκες για μια μεγάλη εθνική ήττα σε ένα μέτωπο που ξεκινά από τη Θράκη και καταλήγει στην Κύπρο.

Με ιπτάμενες σακαράκες οι Ίκαροι, μόνο για παράκτιες επιχειρήσεις το Π.Ν.

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ μεγάλες είναι οι ανάγκες τόσο της Πολεμικής Αεροπορίας όσο και του Πολεμικού Ναυτικού, που επιφορτίζονται καθημερινά με την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων στον αέρα και στη θάλασσα του Αιγαίου. Σε αυτές και σε ότι αφορά την Πολεμική Αεροπορία περιλαμβάνονται η απόκτηση 40 νέων αεροσκαφών για αντικατάσταση των μαχητικών δεύτερης γενιάς, ο εκσυγχρονισμός των αεροσκαφών Mirage 2000 EGM/MGΜ και των F-16 block 50 και 52+, το πρόγραμμα προμήθειας 100 βλημάτων αέρος-εδάφους ακτίνας 160 χλμ. και το πρόγραμμα προμήθειας 40 εκπαιδευτικών αεροσκαφών για την αντικατάσταση των παλαιών Τ-2. Στο Πολεμικό Ναυτικό η σύμβαση για τις φρεγάτες FRΕΜΜ, τριάμισι χρόνια μετά την απόφαση του ΚΥΣΕΑ και το μνημόνιο συνεργασίας που έχει υπογραφεί με τη Γαλλία, ακόμα μένει «κενό γράμμα» την ώρα που τα ναυπηγεία πεθαίνουν. Ακόμα και οι εκσυγχρονισμένες φρεγάτες τύπου «S» βρίσκονται σε υπηρεσία πάνω από 45 χρόνια και το Π.Ν. θα απομείνει με μόλις 4 ΜΕΚΟ-200ΗΝ. Αν δε σε αυτή την εξοπλιστική αδράνεια, προσθέσουμε και την περίπτωση μη εκσυγχρονισμού των 4 ΜΕΚΟ-200ΗΝ, τότε για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία του το Π.Ν. θα είναι μία ναυτική δύναμη για παράκτιες επιχειρήσεις, στερώντας στην Ελλάδα τον έλεγχο του Αιγαίου και της Αν. Μεσογείου, όπου βρίσκονται σημαντικοί ενεργειακοί πόροι εντός της ελληνικής ΑΟΖ.

Ο Στρατός Ξηράς επιχειρεί μέχρι σήμερα με τα «αρχαία» ΤΟΜΠ Μ113. Η διακρατική συμφωνία που έχει υπογραφεί με τη Ρωσία για την προμήθεια των 420 σύγχρονων ΤΟΜΑ ΒΜΡ- 3ΗΕL, παραμένει ακόμα «παγωμένη» σαν τις ελληνορωσσικές σχέσεις.

Το «ανέκδοτο» των Leopard

Επιπλέον, η «αδυναμία» αγοράς πυρομαχικών για τα άρματα Leopard 2Α4 και Leopard 2ΗΕL έχει μετατρέψει το ζήτημα αυτό στο πιο σύντομο ανέκδοτο στην παγκόσμια ιστορία των εξοπλισμών. Μία χώρα που δαπάνησε δισεκατομμύρια ευρώ για την απόκτηση σύγχρονων αρμάτων μάχης εδώ και 10 χρόνια δεν μπορεί να παραγγείλει πυρομαχικά γι' αυτά... Ακόμη δεν έχει προχωρήσει η υλοποίηση ενός σημαντικότατου για την εθνική άμυνα προγράμματος, της απόκτησης περισσότερων μεταφορικών ελικοπτέρων για την αποστολή δυνάμεων στα νησιά του Αν. Αιγαίου.

(ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 04/03/2012 – ΟΥΡΑΝΙΑ ΓΑΛΑΝΟΥ)