Σελίδες

Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΟ ΝΕΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ !!!


Νέο χαράτσι για τους νέους ιδιοκτήτες κατοικιών


Νέο χαράτσι για τους νέους ιδιοκτήτες κατοικιών που θέλουν να πάρουν ρεύμα και νερό, φέρνει από σήμερα η εφαρμογή του νέου τρόπου έκδοσης οικοδομικών αδειών. Ταυτόχρονα, προωθείται ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ΝΟΚ) ο οποίος επιτρέπει περισσότερα τετραγωνικά και μεγαλύτερο συντελεστή δόμησης στα νέα κτίρια, υπό τον όρο να... δημιουργούνται μεγάλα οικοδομικά σύνολα, όπως διευκρίνισε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Νίκος Σηφουνάκης.

Η νέα διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών έκρυβε ένα επιπλέον χαράτσι για όσους φτιάχνουν σπίτι. Συγκεκριμένα, για να συνδεθεί η οικοδομή με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας θα πρέπει να ελεγχθεί η νομιμότητα της άδειας από τους μηχανικούς ελεγκτές δόμησης. Επειδή όμως το σώμα των ελεγκτών δεν πρόκειται να συγκροτηθεί νωρίτερα από τον Μάιο, η σύνδεση θα είναι προσωρινή και θα διαρκεί περίπου δύο μήνες. Τον έλεγχο θα πληρώνει ο ιδιοκτήτης και το κόστος κυμαίνεται από 150 έως 250 ευρώ ανάλογα με το μέγεθος του κτιρίου. Υπενθυμίζεται πως η διαδικασία έκδοσης της οικοδομικής άδειας χωρίζεται πλέον σε δύο στάδια: την έγκριση δόμησης και την άδεια δόμησης, οι οποίες θα χορηγούνται από τις υπηρεσίες δόμησης των Δήμων, που αντικαθιστούν τις Πολεοδομίες.

Ψηλότερα κτίρια και περισσότερος χώρος στο έδαφος είναι η φιλοσοφία του (ΝΟΚ) που τίθεται σε διαβούλευση έως τις 6 Μαρτίου με στόχο να ψηφιστεί έως τα τέλη του μήνα.

Απ' όσα είπε χθες ο κ. Σηφουνάκης προκύπτει ότι τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου είναι: 

 Πριμοδότηση της διατήρησης ή της δημιουργίας μεγαλύτερων ιδιοκτησιών -ως προς την αρτιότητα της περιοχής- (συνενώσεις) και δημιουργία ελεύθερων χώρων, μέσω της αναλογικής αύξησης του συντελεστή δόμησης. Προϋποθέσεις είναι η απόσυρση παλιών ενεργοβόρων. κτιρίων, η μείωση της κάλυψης και η απόδοση της επιφάνειας του οικοπέδου σε κοινή χρήση.
 Κίνητρα για φυτεμένα δώματα και επιφάνειες σε κτίρια, με απλούστευση της διαδικασίας έγκρισης κατασκευής τους.
 Αλλάζει η έννοια του ημιυπαιθρίου σε ανοιχτό στεγασμένο χώρο. Θα προσμετράται στη δόμηση, εκτός αν το ανοιχτό του τμήμα καταλαμβάνει τουλάχιστον δύο ορόφους και είναι μεγαλύτερο από το 1/3 της συνολικής περιμέτρου του χώρου.
 Επιτρέπονται υπό όρους τα πατάρια, οι σοφίτες και τα υπόγεια.
Το μέγιστο ύψος των κτιρίων δύναται να φθάσει τα 33 μέτρα, ενώ το ύψος του κάθε ορόφου αυξάνεται από τα 2,35 στα 2,70μ.

(ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ 01/03/2012 – ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΟΛΙΑΣ)