Σελίδες

Τρίτη 7 Αυγούστου 2018

ΛΟΥΚΕΤΟ ... ΑΠΕΙΛΕΙ ... ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΟ ΚΑ'Ι'ΡΟ !!!

Κινδυνεύουν με λουκέτο τα ελληνικά σχολεία στο Κάιρο

Μπροστά στον κίνδυνο να μην ανοίξουν τον Σεπτέμβριοβρίσκονται τα ελληνικά σχολεία στο Κάιρο, καθώς από τη μία η γραφειοκρατία και από την άλλη η απροθυμία των Ελλήνων εκπαιδευτικών να αποσπαστούν τα αφήνουν χωρίς προσωπικό. Η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου με επιστολές προς τον υφυπουργό Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ και την υφυπουργό Παιδείας Μερόπη Τζούφη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.
Φωτογραφία: Μαθητές της Αμπετείου Σχολής στο Κάιρο σε γιορτή για την 25η Μαρτίου (φωτ.: Facebook / Αμπέτειος Σχολή Καΐρου)
Τόσο ο πρόεδρος της Κοινότητας Χρήστος Καβαλής όσο και η γενική γραμματέας Χρυσάνθη Σκουφαρίδου ήδη από τον Απρίλιο έχουν ξεκινήσει τις προσπάθειες ώστε να μην «σβήσει» η ελληνόφωνη εκπαίδευση στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου. Ωστόσο, στον τελικό πίνακα αποσπάσεων που μόλις ανακοινώθηκε από το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας υπάρχουν μόνο ένας ενδιαφερόμενος δάσκαλος και έξι καθηγητές Γαλλικών.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι στην Αχιλλοπούλειο Σχολή με τους 60 μαθητές αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο ένας αποσπασμένος δάσκαλος, ενώ αντίστοιχη είναι η εικόνα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στην Αμπέτειο. 
Επιπλέον, στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου (μια συνεργασία της Ελληνικής Κοινότητας και της πρεσβείας) δεν υπάρχει κανένας εκπαιδευτικός για να διδάξει τα ελληνικά ως ξένη γλώσσα στους σχεδόν 110 Αιγύπτιους και στα παιδιά των Ελλήνων που φοιτούν σε ξένα σχολεία. Μηδενική είναι και η παρουσία Ελλήνων εκπαιδευτικών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Στις επιστολές της η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου ζητά από τους υφυπουργούς να παραταθούν οι αποσπάσεις των εκπαιδευτικών και να ενταχθεί η Αίγυπτος στις χώρες για τις οποίες υπάρχει εξαίρεση στις αποσπάσεις, όπως είναι η Τουρκία και η Αλβανία.
pontos-news