Σελίδες

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

ΟΜΗΡΟΣ ... ΤΩΝ HOTSPOT !!! Η ΕΛΛΑΔΑ ... !!!

Spiegel: Αν καταρρεύσουν τα hotspot, «πεθαίνει» η συμφωνία -Θα έρθει το χάος

Φωτογραφία: SOOC/ ΝΙΚΟΣ ΛΥΜΠΕΡΤΑΣ
Ανησυχητικές εκτιμήσεις, για το μέλλον της προσφυγικής κρίσης δημοσιεύει το Spiegel.
Το γερμανικό περιοδικό τονίζει ότι πλέον οι δομές φιλοξενίας προσφύγων στα ελληνικά νησιά κινδυνεύουν να καταρρεύσουν, καθώς ολοένα και περισσότερα άτομα συνωστίζονται σε αυτά. Μάλιστα, ο «δημιουργός» της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, Γκέραλντ Κνάους, εκτιμά ότι αυτή θα «πεθάνει» αν δεν κάνει κάτι άμεσα η Ευρώπη. Και μετά, θα έρθει το χάος, όπως λέει, στα ελληνικά νησιά αλλά και τα βόρεια σύνορα της χώρας.
Παράλληλα, ο Κνάους προειδοποιεί ότι θα ήταν λάθος να εφαρμοστεί η υπόσχεση της ελληνικής κυβέρνησης, για μετακίνηση προσφύγων από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα, καθώς αυτό θα στείλει το λάθος μήνυμα προς τους λαθροδιακινητές.
«Κίνδυνος κατάρρευσης στα νησιά»
«Εξαιτίας των προσφυγικών ροών, οι δομές στη Λέσβο και σε άλλα ελληνικά νησιά κινδυνεύουν να καταρρεύσουν. Το ευρωπαϊκό μοντέλο πλέον δεν δουλεύει. Αν και ο αριθμός των προσφύγων μειώθηκε μετά από την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας τον Μάρτιο, οι αφίξεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν ξανά, εν μέρει εξαιτίας του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία», αναφέρει το Spiegel.
Τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο 6.527 πρόσφυγες διέσχισαν το Αιγαίο, διπλάσιοι από ότι τον Μάιο και τον Ιούνιο. Η κρίση στην Τουρκία δεν φαίνεται να τρομάζει μόνο τους πολίτες της χώρας, αλλά και διώχνει από εκεί πολλούς πρόσφυγες, σχολιάζει το δημοσίευμα. Μετά από το πραξικόπημα, είναι σχεδόν αδύνατο για τους πρόσφυγες να βρουν δουλειά στην Τουρκία, ενώ οι περιπολίες του τουρκικού λιμενικού έχουν γίνει λιγότερο συχνές και ταυτόχρονα έπεσαν οι τιμές των λαθροδιακινητών. Αυτοί αναφέρονται ως μερικοί από τους λόγους που έχουν αυξηθεί και πάλι οι προσφυγικές ροές.
Τα νησιά έχουν αυτή τη στιγμή 15.000 πρόσφυγες και οι δομές μπορούν να χειριστούν μόνο τον μισό αριθμό. Και νέες βάρκες φτάνουν κάθε ημέρα. Οι καβγάδες μεταξύ προσφύγων, αλλά και με τους ντόπιους, έχουν γίνει σύνηθες φαινόμενο, σημειώνει το Spiegel.