Σελίδες

Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΣΤΟΝ ΟΡΜΟ ΤΗΣ ΘΙΣΒΗΣ ΨΗΦΙΣΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΗΒΑΙΩΝ !!!!!!

Κατά της νομιμοποίησης του λιμανιού της Νούσας το Δ.Σ Θήβας

Τέσσερεις φορές μέσα σε τέσσερα χρόνια οι επιχειρήσεις στη βιομηχανική περιοχή Θίσβης ζητούν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο την νομιμοποίηση του λιμανιού που διαχειρίζονται στον όρμο της Νούσας!
Για τέταρτη φορά, μέσα σε τέσσερα χρόνια, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) εκλήθη να απαντήσει την Τρίτη στο αίτημα, η τύχη του οποίου φαίνεται να κρίνεται από τον Π. Γερουλάνο!!!
Το λιμάνι έχει εγκατασταθεί εκεί όπου το 80 σχεδιαζόταν η ελληνορωσική επένδυση για την αλουμίνα και μέρος του σχεδιασμού αποτελούσε και η δημιουργία λιμενικών εγκαταστάσεων σε ένα φυσικό λιμάνι κάτω ακριβώς από τη Θίσβη, επένδυση που δεν προχώρησε, αλλά η ΕΤΒΑ συνέχισε να χρηματοδοτεί τον σχεδιασμό και ήταν αυτή που έδωσε χρήματα για να ξεκινήσει το 1986 αρχαιολογική έρευνα από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, αλλά και εκείνη που πούλησε το 2001 τη Βιομηχανική Περιοχή Θίσβης στον όμιλο Στασινόπουλου.
Η έρευνα ανέδειξε σημαντικές εγκαταστάσεις των 5ου και 4ου αιώνων π.Χ., καθώς και διάφορα άλλα κτίσματα που χρονολογούνται από τον 2ο π.Χ. έως τον 5ο μ.Χ. αιώνα, που ταυτίστηκαν με το πολυσυζητημένο λιμάνι όπου αποβιβάστηκε ο Παυσανίας προκειμένου να επισκεφθεί την αρχαία Θίσβη, ενώ πιο εκτεταμένες έρευνες εντόπισαν διάφορα αγγεία κλασικών, ρωμαϊκών και βυζαντινών χρόνων και στην ξηρά ανακαλύφθηκαν επίσης ορθογώνια λαξεύματα πιθανόν για τη φύλαξη των σκαφών, τείχη κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, αρχαίος δρόμος και παρατηρητήριο.

Η συνέχεια
εδω Πηγή : ΘΗΒΑ PRESS