Σελίδες

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΚΡΙΜΑΙΑΣ ... !!!

Έλληνες στην Κριμαία: Η ζωή σήμερα, το πρόβλημα της βίζας και η ιστορία χιλιάδων ετών

Ελληνική αποικία στη Χερσόνησο της Κριμαίας
Περίπου 5.000 με 7.000 Έλληνες εξακολουθούν να δίνουν έναν... μεσογειακό τόνο στις παρυφές της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Τα ελληνικά στα δημόσια σχολεία, το πρόβλημα με την έκδοση βίζας και οι πρώτοι Έλληνες της Χερσονήσου.

Ανάμεσα στη Μαύρη Θάλασσα και τη Θάλασσα του Αζόφ, η οποία προσφάτως αποτέλεσε «θέατρο» ενός ακόμη ρωσο-ουκρανικού επεισοδίου, ξεπροβάλει η Χερσόνησος της Κριμαίας. Παρότι βρίσκεται πάνω από 2.000 χιλιόμετρα βόρεια-βορειοανατολικά της Αθήνας, ο δεσμός με την Ελλάδα είναι κάτι παραπάνω από αειθαλής.
Και ο λόγος δεν είναι άλλος από τους περίπου 5.000 με 7.00 Έλληνες της Κριμαίας, οι οποίοι με παρουσία σχεδόν 3.000 ετών στην περιοχή, δίνουν έναν… μεσογειακό τόνο στις παρυφές της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Η επανένωση με τη «μητέρα» Μόσχα τυγχάνει της ολόθερμης στήριξης της ελληνικής κοινότητας, η οποία υπό τη ρωσική σκέπη νιώθει ασφαλέστερη, ατενίζοντας το μέλλον με περίσσεια αισιοδοξία.
Το πρόβλημα της βίζας και η αδυναμία επίσκεψης στην Ελλάδα είναι κάτι το οποίο «σκορπά» στεναχώρια στον ελληνικό πληθυσμό, η οποία όμως, αντισταθμίζεται από την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στα δημόσια σχολεία.
Πώς είναι η ζωή των Ελλήνων στη Χερσόνησο; Ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν; Πώς είναι η καθημερινότητα μετά το 2014 και την επανένωση με τη Ρωσία; Πώς διατηρούνται «ζωντανοί» οι δεσμοί με την Ελλάδα;
Τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα δίνει ο Σωκράτης Λαζαρίδης, ο οποίος είναι επίκουρος καθηγητής στην έδρα Νέων Ελληνικών του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου «Β.Ι. Βερνάντσκι» στην Κριμαία, αλλά και αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Εθνικο-πολιτιστικής «Αυτονομίας των Ελλήνων της Δημοκρατίας της Κριμαίας "Ταυρίδα"», υπεύθυνος για θέματα εκπαίδευσης.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Ιάκωβος Μιχαηλίδης αποπειράται να εξηγήσει το πώς βρέθηκαν οι… πολυμήχανοι και δραστήριοι Έλληνες σ' αυτή την τόσο απομακρυσμένη από την Ελλάδα, περιοχή.
Η ελληνική γλώσσα στην Κριμαία
Σε μία από τις πρώτες αποφάσεις, μετά την επανένωση του 2014, ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, υπέγραψε το διάταγμα υπ' αριθμόν 268, το οποίο προβλέπει μέτρα αποκατάστασης, κρατικής στήριξης και ανάπτυξης όλων των λαών της Κριμαίας, οι οποίοι είχαν εξοριστεί μετά το πέρας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Πρόκειται για Αρμένιους, Βούλγαρους, Γερμανούς, Τατάρους και φυσικά Έλληνες, οι οποίοι εκτοπίστηκαν κατά κύριο λόγο στο Ουζμπεκιστάν.

https://sputniknews.gr/ellada/201812121557151-krimaia-ellines-rosia-koinotita/