Σελίδες

Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ Η ΤΑΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ !!!

Η τάση της Νέας Εποχής να καταστρέφει οτιδήποτε φυσιολογικό!

Πρωτοφανές: Έξι στα δέκα παιδιά γεννιούνται με καισαρική - Έχουν ξεχάσει τον φυσιολογικό τοκετό
Έξι στα δέκα παιδιά στην Ελλάδα γεννιούνται με καισαρική τομή, την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θεωρεί επιτρεπτό ποσοστό για τις γεννήσεις με καισαρική το 15%. 
Σε καποιες περιοχές της χώρας, δε, γονείς και γιατροί μάλλον έχουν ξεχάσει πια πως...
 υπάρχει και πώς γίνεται ο φυσιολογικός τοκετός, οπως στο Αγρίνιο όπου οκτώ στα δέκα παιδιά γεννιούνται με καισαρική ή στα Χανιά όπου το ποσοστό των γεννήσεων με καισαρική ειναι 74,8%.
Το γεγονός αυτό καθιστά τη χώρα και τα μαιευτήρια της, ιδιωτικά και δημόσια, παράδειγμα προς μελέτη αλλα και προς... αποφυγή από τους παγκόσμιους φορείς υγείας σε ό,τι αφορά τις γεννήσεις με καισαρική τομή. 
Τα στοιχεία που παραθέτει ο Σύλλογος Επιστημόνων Μαιών-Μαιευτών Πάτρας (ΣΕΜΠ) σχετικά με τις καισαρικές τομές μόνο ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν: το 2016 ο ΕΟΠΥΥ κλήθηκε να αποζημιώσει σε δημόσια και ιδιωτικά μαιευτήρια 38.159 καισαρικές τομές και 28.319 φυσιολογικούς τοκετούς. Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Παρατηρητηρίου Μαιευτικής Βίας Ελλάδας, υπάρχουν δομές υγείας στις οποίες οι καισαρικές τομές αγγίζουν το 83%, όπως στο νοσοκομείο του Αγρινίου, το 74,8% όπως σε κλινική των Χανίων, το 69% όπως στο νοσοκομείο της Σύρου και το 67,4% όπως στο νοσοκομείο της Πάτρας. Το 2017 οι καισαρικές διατηρήθηκαν στα ίδια -τρομακτικά- υψηλά επίπεδα αγγίζοντας το 58%. Το ποσοστό αυτό σε επίπεδο χωρών του ΟΟΣΑ ανταγωνίζεται μόνο η Τουρκία, όπου ένας στους δύο τοκετούς γίνεται με καισαρική.
Όπως υπενθυμίζει ο Σύλλογος Επιστημόνων Μαιών-Μαιευτών Πάτρας, ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός στις αρχές του περασμένου είχε παραδεχθεί ότι η εικόνα αυτή εκθέτει την επιστημονική κοινότητα και είχε εκφράσει την πολιτική βούληση να δημιουργηθεί Εθνικό Σχέδιο Δράσης μείωσης των καισαρικών.
"Μια πολιτική βούληση που έμεινε στα λόγια, καθώς από τα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει το αντίθετο" υπογραμμίζει εκ μέρους του Συλλόγου, η κυρία Κωνσταντίνα Νούσια, αντιπρόεδρος και εξηγει γιατί στην Ελλάδα η καισαρική μετατράπηκε από μία ιατρική επιλογή σε "βολική" μέθοδο τόσο για τους γιατρούς όσο και για τους ίδιους του γονείς.
"Το δημόσιο σύστημα αντιμετωπίζεται ως πηγή του προβλήματος, καθώς δεν υπάρχει μαιοκεντρική παρακολούθηση για χαμηλού κινδύνου εγκυμοσύνες και το σύστημα εφημεριών στο ΕΣΥ δεν επιτρέπει στις εγκυμονούσες να επιλέγουν τον γιατρό τους, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε αναίτια πρόκληση ή καισαρική στη βάρδια του γιατρού που έχει επιλεγεί. Όμως η πρόκληση τοκετού καταλήγει εφτά στις δέκα φορές σε καισαρική τομή. Στη λίστα με τους λόγους προστίθεται μεταξύ άλλων και η "αμυντική ιατρική", η απουσία αυστηρού πρωτοκόλλου αλλά και το γεγονός ότι οι Ελληνίδες γίνονται σε μεγαλύτερη ηλικία μητέρες συγκριτικά με το παρελθόν" καταλήγει η κυρία Νούσια.
Ο Σύλλογος Επιστημόνων Μαιών-Μαιευτών Πάτρας ζητεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να καλέσει άμεσα τους αρμόδιους φορείς για την κατάρτιση Εθνικού Σχεδίου μείωσης των καισαρικών τομών. Ενδεικτικά προτείνει τη δημιουργία birth centers (κέντρα γεννήσεων), τη δημιουργία επίσημης βάσης δεδομένων με στοιχεία τοκετών και τη σύσταση δικτύων μαιών-μαιευτών ως τις πρώτες δράσεις για τη μείωση των καισαρικών στη χώρα