Σελίδες

Τρίτη 10 Απριλίου 2018

ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ !!! ... ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ !!!

Σοβαρό επεισόδιο με χαμηλή πτήση τουρκικού ελικοπτέρου πάνω από τη Ρώ μέσα στη νύχτα

Με τροχιοδεικτικά πυρά αντέδρασε η φρουρά μας

Αναγνωριστική πτήση πάνω από το νησί της Ρώ, στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου, πραγματοποίησε τη νύχτα τουρκικό ελικόπτερο θέτοντας σε συναγερμό τη μικρή στρατιωτική φρουρά που υπηρετεί στο νησί, αλλά και το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πενταγώνου. Το επεισόδιο χαρακτηρίζεται ως πολύ σοβαρό.

Σύμφωνα με πληροφορίες η στρατιωτική φρουρά φέρεται να αντέδρασε με τροχιοδεικτικά προς εκφοβισμό και το τουρκικό ελικόπτερο στη συνέχεια κινήθηκε ανατολικά-νοτιοανατολικά φεύγοντας από την περιοχή. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πώς δεν πέταξε πολύ χαμηλά προκειμένου, αλλά η πτήση του ήταν κάτι περισσότερο από εμφανής και το μήνυμα σαφές.

Το ελικόπτερο έκανε χαμηλή πτήση σε ύψος 200 μέτρων πάνω από τη Ρω δείχνει στους επιτελείς ότι η Άγκυρα ήθελε να “τσεκάρει” τα αντανακλαστικά και το είδος της αντίδρασης της ελληνικής φρουράς σε ένα υπερ – ευαίσθητο σημείο της ελληνικής επικράτειας.

Επισημαίνεται πώς παρόμοια πτήση είχε γίνει και το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου από ελικόπτερο την Τουρκικής Ακτοφυλακής. Τότε ωστόσο συνέβη με το φως της ημέρας, ενώ τη νύχτα (συγκεκριμένα στις 22:35 το βράδυ της Δευτέρας του Πάσχα) η πτήση έγινε από ελικόπτερο που κανείς δεν γνώριζε αν άνηκε στην Ακτοφυλακή ή στον Στρατό της Τουρκίας.

Η συγκεκριμένη περιοχή της Ελλάδας, το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου βρίσκεται στο στόχαστρο των Τούρκων, όπως άλλωστε τα Ίμια, το Φαρμακονήσι και το Αγαθονήσι και βεβαίως πιο βόρεια, στο Αιγαίο, η νήσος Παναγιά και οι Οινούσσες.

Μάλιστα οι περιοχές αυτές βρίσκεται στις ζώνες «υψηλού κινδύνου» για την πρόκληση θερμού επεισοδίου από την πλευρά της Τουρκίας. Αλλά και από το ΓΕΕΘΑ έχουν εκπονηθεί σχέδια για το πώς οι Ένοπλες Δυνάμεις θα αντιδράσουν σε κάθε περίπτωση.

Πιο συγκεκριμένα οι περιοχές που στοχοποιεί συνήθως η Τουρκία είναι τρεις. Η μία είναι στο κεντρικό Αιγαίο και πρόκειται για την ευρύτερη περιοχή κοντά στα νησιά των Οινουσσών – Χίου – Λέσβου. Κι αυτό γιατί αν έθετε υπό τον έλεγχό της μια νησίδα, όπως η Παναγιά κοντά στις Οινούσσες, θα δημιουργούσε ισχυρό τετελεσμένο το οποίο θα χρησιμοποιούσε για να καθίσει την Αθήνα σε διαπραγματεύσεις από μειονεκτική θέση.

Το δεύτερο ύποπτο σημείο για θερμό επεισόδιο είναι η ευρύτερη περιοχή των Ιμίων. Εκεί που το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι προκλήσεις. Το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι συχνά βρίσκονται σε συνθήκες άτυπου ναυτικού αποκλεισμού εκ μέρους των Τούρκων.

Η τρίτη επίμαχη περιοχή είναι το Καστελόριζο, που το τελευταίο χρονικό διάστημα τελεί διαρκώς κάτω από ένα ιδιότυπο ναυτικό αποκλεισμό με τουρκικά σκάφη να πραγματοποιούν συνεχώς ασκήσεις στην περιοχή και φυσικά να διατηρούν το επίπεδο της έντασης ψηλά. Αυτός είναι και ο λόγος της μόνιμης σχεδόν παρουσίας ελληνικών υποβρυχίων στη θαλάσσια αυτή περιοχή.

Το Καστελόριζο επίσης αν μπορούσαν οι Τούρκοι θα ήθελαν να το «εξαφανίσουν» από τον χάρτη κι αυτό γιατί με την ΑΟΖ του αποκλείει την Τουρκία από τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου και την περιορίζει στις στενές τουρκικές ακτές.