Σελίδες

Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017

ΤΑ ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ 2018 !!!

Γιγάντια "φούσκα"; Περαστική μόδα; Απάτη; Όσοι χαρακτηρισμοί και να γραφτούν για το bitcoin, το φρενήρες ράλι της τιμής του εξακολουθεί να συγχύζει τους επικριτές του και να γεμίζει τις τσέπες των κρυπτο-πιστών.

Ο φόβος να χαθεί η ευκαιρία μπορεί να έχει ισχυρή –και επικίνδυνη- επίδραση στις
οικονομικές αποφάσεις. Τα πράγματα εξελίσσονται καθώς μιλάμε, αφού πολλοί από όσους δεν πρόλαβαν να επωφεληθούν από τη μανία για το ψηφιακό νόμισμα "χτυπούν το κεφάλι τους στον τοίχο" και αναζητούν μανιωδώς το επόμενο bitcoin –ή κάτι ακόμη καλύτερο.
Αλλά υπάρχει κάτι τέτοιο εκεί έξω και αξίζει να επενδύσουμε σε αυτό; 

Παρότι είναι εξαιρετικά αισιόδοξος για το μέλλον του bitcoin, o George Tung, ιδρυτής της Cryptos R Us και βετεράνος των επενδύσεων σε κρυπτονομίσματα, εκτιμά πως υπάρχει περιθώριο ανόδου σε λιγότερο γνωστά νομίσματα. Στο ερώτημα εάν θα δούμε άλλο ψηφιακό νόμισμα να συγκεντρώνει κεφαλαιοποίηση που θα ξεπερνά αυτή του bitcoin, o Tung απαντά: "Ναι, πιστεύω πως είναι απόλυτα πιθανό στο διάστημα των επόμενων τριών έως πέντε ετών".

Αλλά έχοντας να επιλέξουμε ανάμεσα σε περισσότερα από 1.300 alt-coins (ουσιαστικά κάθε ψηφιακό νόμισμα που δεν είναι bitcoin), δεν είναι εύκολο να εντοπίσουμε τους δυνάμει νικητές. Κατόπιν έρευνας, ο Tung προτείνει μερικά alt-coins που αξίζουν την προσοχή μας για το 2018:

Litecoin (LTC) 
Κεφαλαιοποίηση: $17,78 δισ.
Απόδοση το 2017, έως τις 11 Δεκεμβρίου: +4.800%
Ποιος το δημιούργησε; Ο πρώην υπάλληλος της Google (και σήμερα αστέρας του κρυπτο-σύμπαντος), Charlie Lee

Το "λαβράκι": Το Litecoin έχει περιγραφεί ως το ασήμι δίπλα στο χρυσό του bitcoin.
Όταν το σχεδίαζε το 2011, στόχος του Lee ήταν να μειώσει το χρόνο που απαιτείται για να βεβαιωθούν νέες συναλλαγές και να αλλάξει ελαφρώς τον τρόπο που "εξορύσσεται" το bitcoin ούτως ώστε να διασφαλίσει πως όλοι θα μπορούσαν να συμμετέχουν. Επίσης, το Litecoin έχει σχεδιαστεί να παράγει περισσότερα νομίσματα -έχει άνω όριο 84 εκατομμύρια νομίσματα, έναντι 21 εκατομμύρια του bitcoin.

Monero XMR 
Κεφαλαιοποίηση: $4,84 δισ.
Απόδοση το 2017: +1.930%
Ποιος το δημιούργησε; Όπως και στην περίπτωση του bitcoin, ο δημιουργός του Monero είναι ανώνυμος.

Το "λαβράκι": Η ελκυστικότητα του Monero; Η ανωνυμία. Με το Monero οι λεπτομέρειες κάθε συναλλαγής, συμπεριλαμβανομένου του αποστολέα, του λήπτη και του μεγέθους, καταγράφονται σε ένα καθολικό, αλλά υποτίθεται ότι αναμειγνύονται ούτως ώστε να μην γίνονται ανιχνεύσιμες. Χρησιμοποιήστε το Monero και θεωρητικά δεν θα μπορεί κανείς να ενώσει τις τελείες ανάμεσα στον αποστολέα, τον παραλήπτη και το μέγεθος της συναλλαγής.

Πρόσφατα έγινε γνωστό πως 45 μουσικοί, συμπεριλαμβανομένων των Lana Del Ray, Sia και Dolly Parton, θα δέχονται το Monero ως μέσο πληρωμής. Κάποιοι ενδέχεται να προσφέρουν ακόμη χαμηλότερες τιμές σε όσους το χρησιμοποιούν.

Neo 
Κεφαλαιοποίηση: $2,6 δισ.
Απόδοση το 2017: +24.685%
Ποιος το δημιούργησε; Ο Da Hongfei, CEO της Onchain και ευαγγελιστής της τεχνολογίας blockchain στην Κίνα, μαζί με τον συνιδρυτή Erik Zhang

Το "λαβράκι": Ο Tung προβλέπει ότι το Neo, που αποκαλείται το "Ethereum της Κίνας", θα εκτοξευτεί εάν η Κίνα χαλαρώσει τη στάση της για τις Δημόσιες Προσφορές Νομισμάτων (ICOs) και το bitcoin. To Ethereum είναι ξεκάθαρα το Νο 2 πίσω από το bitcoin σε όρους κεφαλαιοποίησης με 61 δισ. ευρώ. Συνεπώς, το Neo έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει.
Ο ιδρυτής Da Hongfei εμφανίστηκε πρόσφατα καθησυχαστικός στο CNBC για τα κρυπτονομίσματα: "Θα έλεγα ότι υπάρχει φούσκα σε αυτόν τον κλάδο, αλλά δεν πειράζει. Συμβαίνει με κάθε τεχνολογία που ταράζει τα νερά... θα υπάρξουν σίγουρα φούσκες, όπως με το τρένο ή το αυτοκίνητο".

Cardano (Ada) 
Κεφαλαιοποίηση: $3,06 δισ.
Απόδοση το 2017 (από την έναρξη της διαπραγμάτευσής του τον Οκτώβριο): +406%
Ποιος το δημιούργησε; Η εταιρεία ανάπτυξης τεχνολογίας Blockchain, Input Output Hong Kong.

Το "λαβράκι": Ο Tung πιστεύει ότι "αυτή η πλατφόρμα επόμενης γενιάς διαθέτει τη σωστή ομάδα, αφοσίωση και χρήμα να δημιουργήσει έναν πραγματικό ανταγωνιστή απέναντι στο Ethereum".

Το blockchain Cardano ξεκίνησε μόλις πριν από λίγους μήνες και εκτοξεύτηκε αμέσως με τεράστια κέρδη για το νόμισμά του, ονόματι Ada, το οποίο βρέθηκε το Νοέμβριο μέσα στα 10 κορυφαία κρυπτονομίσματα βάσει κεφαλαιοποίησης.

Ripple XRP 
Κεφαλαιοποίηση: $11,22 δισ.
Απόδοση το 2017: +3,803%
Ποιος το δημιούργησε; Ο web developer Ryan Fugger, ο επιχειρηματίας Chris Larsen και ο προγραμματιστής Jed McCaleb

Το "λαβράκι": Οι πρώην developers bitcoin ξεκίνησαν την εταιρεία λογισμικού Ripple το 2012 και το ψηφιακό της νόμισμα, το XRP, θεωρείται από πολλούς στον κλάδο ως ο λογικός διάδοχος του bitcoin.

Οι New York Times χαρακτήρισαν κάποτε το Ripple ως "μια διασταύρωση της Western Union και ενός χρηματιστηρίου συναλλάγματος, χωρίς τις βαριές προμήθειες", επειδή δεν είναι απλά ένα νόμισμα, αλλά επίσης ένα σύστημα στο οποίο μπορεί να διαπραγματεύεται κάθε νόμισμα, συμπεριλαμβανομένου του bitcoin.

Iota (MIOTA) 
Κεφαλαιοποίηση: $12,66 δισ.
Απόδοση το 2017 (από την έναρξη της διαπραγμάτευσής του τον Ιούνιο): +623%
Ποιος το δημιούργησε; Οι David Sønstebø, Sergey Ivancheglo, Dominik Schiener, και Dr. Serguei Popov, ομάδα επιχειρηματιών, μαθηματικών και μηχανικών υπολογιστών

Το "λαβράκι": Το πιο ελκυστικό στοιχείο του Iota είναι ότι δεν έχει προμήθεια, miners ή blocks. Για κάθε συναλλαγή που κάνετε, η υπολογιστική σας δύναμη χρησιμοποιείται για να επικυρώσει άλλες δύο συναλλαγές, καθιστώντας κάθε κάτοχο Iota και miner του Iota.

Bitcoin Cash 
Κεφαλαιοποίηση: $26,1 δισ.
Απόδοση το 2017 (από την έναρξη της διαπραγμάτευσής του τον Ιούλιο): +245%
Ποιος το δημιούργησε; Το Bitcoin Cash δημιουργήθηκε από μία ομάδα ανθρώπων που "διχοτόμησαν" το bitcoin. Πλέον ελέγχεται από πολλαπλές ανεξάρτητες ομάδες developers.

Το "λαβράκι": To Bitcoin Cash είναι ένα από τα νεότερα κρυπτονομίσματα, δημιουργήθηκε τον Αύγουστο από το λεγόμενο "hard fork" του bitcoin. Τι είναι αυτό; Ουσιαστικά μια νέα εκδοχή του bitcoin που όμως είναι ασύμβατη με το bitcoin.

Επιμέλεια: Αναστασία Κυριανίδη
Πηγή: