Σελίδες

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ !!! ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ !!! ΕΡΝΤΟΓΑΝ !!!



TΡΙΚΚΗ ΒΥΖΑΝΤΙΟΝ ΑΝΑΚΤΗΣΕΙ - Ιστορική εκδήλωση-απάντηση στις προκλήσεις Ερντογάν


Ο κ.Κορνιλάκης προσφέρει στον Δήμαρχο
Τρικκαίων κ.Δημήτρη Παπαστεργίου
 το συλλεκτικό ημερολόγιο της Ελαίας
"Ελλάδος-Ρωσίας-Κύπρου"
για τα 200 χρόνια από την άφιξη
του Ι.Καποδίστρια στη Ρωσία.
 
Μία σπάνια και ιστορική εκδήλωση αλλά συνάμα και απάντηση στις πρόσφατες προκλήσεις του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 7μ.μ. όσοι παρέστησαν στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων. Ο τίτλος της εκδήλωσης "Η ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ ΚΑΙ Η ΘΥΣΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ Β'" και ομιλητής ο συγγραφέας κ.Ιωάννης Κορνιλάκης. 
Η Χριστιανική, Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία "ΕΛΑΙΑ" σε συνεργασία με τον Δήμο Τρικκαίων, πραγματοποίησε αυτή την μοναδική στα χρονικά εκδήλωση για τον Διονύσιο τον Φιλόσοφο, τον φλογερό Μητροπολίτη Λαρίσης και Επίσκοπο Τρίκκης που πριν από 400 περίπου χρόνια ξεκίνησε ίσως το πιο δυναμικό κίνημα κατά του Οθωμανικού ζυγού από την περίοδο της Άλωση μέχρι και το ξέσπασμα της Επανάστασης του 1821.

Με το τρίπτυχο διάλεξη, εικόνα και ήχος, ο ομιλητής κ.Κορνιλάκης καθήλωσε το κοινό, αποκαλύπτοντας ιστορικά σημειολογικά γεγονότα από τη ζωή του Διονυσίου Β', το επαναστατικό κίνημα που βασίστηκε στην προφητική ρήση "ΤΡΙΚΚΗ ΒΥΖΑΝΤΙΟΝ ΑΝΑΚΤΗΣΕΙ" που προϋπήρχε της εποχής και πάνω σε αυτή βασίστηκε και αυτή υπηρέτησε και ο μαρτυρικός Μητροπολίτης, όπως ανέφερε ο κ.Κορνιλάκης. 


Ο συγγραφέας στηλίτευσε τον ραγιαδισμό επί εποχής Διονυσίου Β', που όπως ανέφερε Έλληνες ήταν αυτοί που και πάλι πρόδωσαν το κίνημα και από αυτούς προήλθε και το κάκιστο προσωπωνύμιο "σκυλόσοφος" που αδίκως συνοδεύει για δεκαετίες τον εθνομάρτυρα. Μάλιστα θα μπορούσε να πει κάποιος ότι αυτή η εκδήλωση αποκαθιστά οριστικά και αμετάκλητα τη μνήμη ενός ανθρώπου που έδωσε ηθελημένα τη ζωή του για να αφυπνίσει τους συμπατριώτες του.

Ο κ.Κορνιλάκης από του βήματος άφησε ακόμη αιχμές για τις πρόσφατες εδαφικές προκλήσεις του Τ.Ερντογάν που αμφισβητεί Ελληνικά νησιά και Συνθήκη της Λωζάννης, ενώ στην πραγματικότητα όπως τόνισε ακόμη και η διεθνούς μνήμης βυζαντινολόγος κ.Αρβελέρ από τον ίδιο χώρο πριν λίγα χρόνια, είχε δηλώσει ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν έχει απελευθερώσει την πρωτεύουσά της την Κωνσταντινούπολη.


Ο κ.Κορνιλάκης εξήρε επίσης τον Τρικαλινό Καθηγητή Γεώργιο Παπαγεωργίου Εράλδυ, στον οποίο οφείλεται σε μέγιστο βαθμό η αποκατάσταση του Διονυσίου Β' και η δημιουργία της προτομής του στα Τρίκαλα την 2α Δεκεμβρίου 1951 που φέρει το επίγραμμα "Τρίκκη Βυζάντιον ανακτήσει". Ο συγγραφέας και δ/νων σύμβουλος της "Ελαίας" ανέγνωσε τα λόγια του Γ.Παπαγεωργίου που είχε εκφωνήσει τότε:  "το επίγραμμα τούτο πρέπει να το αισθανόμαστε ως μιαν εντολήν του ουρανού προς ημάς, να εργασθώμεν με όλες μας τας δυνάμεις εις την ίδρυσην του δευτέρου Βυζαντίου. Να ερωτώμεν πάντοτε τον εαυτόν μας, τί επράξαμεν ημείς χάριν της προφητείας"

Κλείνοντας ο κ.Κορνιλάκης τόνισε ότι η εκδήλωση αυτή αποτελεί και την απάντηση στο ερώτημα του Γεωργίου Παπαγεωργίου Εράλδυ.

ΥΣ. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στην εκδήλωση προβλήθηκε αφιέρωμα για την Τρίκκη που επιμελήθηκε η "Ελαία" καθώς επίσης και ένα σύντομο οπτικοακουστικό βιογραφικό του κ.Κορνιλάκη ώστε να γνωρίσουν συνοπτικά οι παρευρισκόμενοι το εθνικής σημασίας έργο του την τελευταία δεκαετία.

 

 


Επιμέλεια: Κωστούλας Βασίλειος
Φωτογραφία: Μάριος Αρβανίτης - 2manstyles.pro