Σελίδες

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016

ΑΡΝΕΙΤΑΙ !!! ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ Η ΤΣΕΧΙΑ !!!

Η Τσεχία αρνείται να δεχθεί πρόσφυγες και απειλεί...



Η Τσεχία δεν πρέπει να υποδεχθεί κανέναν πρόσφυγα,υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της χώρας Αντρέι Μπάμπις, απορρίπτοντας το σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανακατανομή των προσφύγων μέσω υποχρεωτικών ποσοστώσεων και απειλώντας με την ανάληψη νομικής δράσης εάν επιβληθούν κυρώσεις στην Πράγα.
Ο Μπάμπις, ένας δισεκατομμυριούχος, είναι επίσης υπουργός Οικονομικών και ηγέτης του κόμματος ANO, το οποίο είναι το δημοφιλέστερο σήμερα στην Τσεχία, με βάση τις δημοσκοπήσεις.
«Έπειτα από αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη, λέω ξεκάθαρα ότι δεν θέλω ούτε έναν πρόσφυγα στην Τσεχία, ούτε καν προσωρινά», διεμήνυσε ο Μπάμπις σε άρθρο γνώμης το οποίο δημοσιεύθηκε χθες στον ιστότοπο www.expres.cz.

Η κυβέρνηση της Τσεχίας, όπως και οι κυβερνήσεις άλλων κεντροευρωπαϊκών και ανατολικοευρωπαϊκών χωρών, επικρίνουν έντονα την αντίδραση της ΕΕ στην κρίση των προσφύγων και των μεταναστών.

Η Πράγα αντιτίθεται στο σύστημα της ΕΕ για την ανακατανομή βάσει ποσοστώσεων των αιτούντων άσυλο, αλλά δεν έχει μιμηθεί το παράδειγμα της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας, που το αμφισβητούν νομικά. Η Ουγγαρία θα διεξαγάγει εξάλλου ένα δημοψήφισμα στις 2 Οκτωβρίου στο οποίο οι πολίτες θα ερωτηθούν εάν εγκρίνουν ή όχι το ευρωπαϊκό σύστημα ποσοστώσεων.

Οι ποσοστώσεις συμφωνήθηκαν από την πλειοψηφία των χωρών μελών της ΕΕ, όμως μέχρι σήμερα δεν έχει καταστεί απόλυτα σαφές εάν οι Βρυξέλλες μπορούν να αναγκάσουν κράτη να υποδεχθούν πρόσφυγες παρά τη θέλησή τους.

Ο Μπάμπις ανέφερε ότι αντιτίθεται ακόμη και στην υπόσχεση του πρωθυπουργού Μποχούσλαβ Σομπότκα η χώρα να υποδεχθεί 80 Σύρους μετανάστες, ένα απειροελάχιστο ποσοστό των εκατομμυρίων που εγκατέλειψαν την εμπόλεμη χώρα τους, οι οποίοι βρίσκονται σήμερα σε έναν καταυλισμό στην Τουρκία.

Η τοποθέτηση του μεγιστάνα ταυτίζεται με εκείνη του προέδρου της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν, ο οποίος όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του πιστεύει πως η Πράγα πρέπει να αρνηθεί να υποδεχθεί έστω κι έναν πρόσφυγα ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να διαπραχθούν στο έδαφος της χώρας «βάρβαρες επιθέσεις» όπως αυτές των τελευταίων μηνών στη Γερμανία και στη Γαλλία.

Εξάλλου ο Μπάμπις ανέφερε ότι η κατάσταση στην Τουρκία έχει μεταβληθεί αφότου η ΕΕ συνήψε τη συμφωνία με την Άγκυρα για να μειωθεί η ροή προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη.

«Δεν θα τηρήσω τις ποσοστώσεις. Η κατάσταση έχει αλλάξει. Την Τουρκία κυβερνά ένας δικτάτορας», έγραψε ο μεγιστάνας στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Στο άρθρο του, ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τσεχίας εκτίμησε ότι δεν είναι πιθανό να επιβληθούν κυρώσεις στην Πράγα εάν αθετήσει το σύστημα των ποσοστώσεων, το οποίο χαρακτήρισε «ανόητο και παράλογο».

«Ακόμη κι αν επιβληθούν, η Δημοκρατία της Τσεχίας θα δώσει μάχη εναντίον της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα προσφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον των ενδεχόμενων κυρώσεων», ανέφερε ο Αντρέι Μπάμπις και πρόσθεσε ότι η χώρα του πρέπει να μιμηθεί το παράδειγμα της Βουδαπέστης και της Μπρατισλάβας στο ζήτημα των προσφύγων.

Μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου CVVM η οποία διεξήχθη τον Μάιο κατέδειξε ότι το 61% των Τσέχων τάσσεται εναντίον της υποδοχής προσφύγων ακόμη κι αν προέρχονται από εμπόλεμες χώρες, ποσοστό που ανερχόταν στο 52% τον Οκτώβριο. Άλλο ένα 34% τάχθηκε υπέρ της άποψης πως η χώρα πρέπει να υποδεχθεί πρόσφυγες μόνο εάν επιστρέψουν στην πατρίδα τους στο εγγύς μέλλον.


http://www.nooz.gr/world/i-tsexia-arneitai-na-dex8ei-prosfuges-kai-apeilei