Σελίδες

Τρίτη 7 Απριλίου 2015

ΟΙ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΙΣΡΟΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ !!! ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ !!!

Οι επιδράσεις της μαζικής εισροής μεταναστών στην Ελλάδα σε δημογραφικό, εργασία, οικονομία, υγεία

Οι επιδράσεις της μαζικής εισροής μεταναστών στην Ελλάδα σε δημογραφικό, εργασία, οικονομία, υγεία
Το bloko.gr παρουσιάζει το δεύτερο τμήμα της ανάλυσης του φαινομένου της μετανάστευσης στην Ελλάδα όπως διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια. Όπως γράψαμε χθες, η συγκεκριμένη μελέτη, εκπονήθηκε από ομάδα εργασίας της Αστυνομίας τον Φεβρουάριο του 2011, με συντονιστή τον τότε επιθεωρητή νότιας Ελλάδας, αντιστράτηγο Γιώργο Γαλιάτσο κι έχει γενικό τίτλο, "Οι διαστάσεις της παράνομης μετανάστευσης στην Ελλάδα" και πολλοί ίσως εκπλαγούν από τα συμπεράσματα που προκύπτουν.
Σήμερα, παραθέτουμε το κεφάλαιο για τις επιδράσεις της μαζικής εισροής μεταναστών στην Ελλάδα, Όπως σας έχουμε προειδοποιήσει θα εκπλαγείτε.
 
"Η Τράπεζα της Ελλάδας έχει αποφανθεί σε (παλαιότερη) έκθεση του Διοικητή ότι οι επιπτώσεις των νόμιμων μεταναστών στο ΑΕΠ είναι θετικές. Σημαντική παράμετρος για το θέμα των δεικτών είναι και η επίδραση των μεταναστών στο θέμα της κατανάλωσης, όπου τα αποτελέσματα είναι και σε αυτόν τον τομέα θετικά, όχι όμως στον αναμενόμενο βαθμό. Αυτό συμβαίνει γιατί η ροπή προς κατανάλωση των μεταναστών είναι μικρότερη από την αντίστοιχη των Ελλήνων. Οι μετανάστες στέλνουν στις οικογένειές τους στις χώρες προέλευσης μέρος του εισοδήματός τους, ενώ αποταμιεύουν ένα άλλο μέρος του εισοδήματος με την προφανή επίδραση στο τραπεζικό σύστημα.
Όσον αφορά στο δεύτερο άξονα, αυτόν της απασχόλησης, τα αποτελέσματα κρίνονται θετικά καθώς είχαμε την είσοδο νέων εργαζομένων. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι πολλοί μετανάστες έχουν υποκαταστήσει την «εθελοντική οικογενειακή βοήθεια» με μισθωτή απασχόληση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Στον τρίτο άξονα – των δημοσίων δαπανών, η είσοδος των μεταναστών είναι σίγουρα θετική, διότι ενώ πληρώνουν έμμεσους ή άμεσους φόρους οι μετανάστες δεν παίρνουν ακόμα συντάξεις. Ακόμα και τη νοσοκομειακή περίθαλψη, επειδή είναι οι περισσότεροι νεαρής ηλικίας δεν τη χρησιμοποιούν όσο οι Έλληνες.
Ωστόσο, η παραπάνω μελέτη, όπως και οι περισσότερες, δεν βασίζονται στους μη νόμιμους μετανάστες, οι οποίοι ούτε ασφαλισμένοι είναι, ούτε φόρους πληρώνουν, ενώ παράλληλα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, μέσω εξόδων που πραγματοποιούνται για την στέγαση, διατροφή, τη νοσοκομειακή τους περίθαλψη και άλλων όπως θα αναλυθούν σε παρακάτω ενότητα, σκοπός του οποίου είναι η διερεύνηση του βαθμού στον οποίον η παράνομη μετανάστευση επηρεάζει τα προαναφερθέντα μεγέθη στην ελληνική οικονομία.
 
Δημογραφικές επιδράσεις
Οι πληθυσμιακές εξελίξεις (αύξησης της αναλογίας των νέων ή των γερόντων, μεταβολές του συνολικού πληθυσμού) επηρεάζουν ολόκληρο τον εθνικό οργανισμό και την κοινωνική συνοχή.
Οι δημογραφικές διαφορές γειτονικών κρατών ή εθνοτήτων που ζουν στην ίδια χώρα, δημιουργούν προβλήματα με βαθμιαία επικράτηση των ισχυρότερων δημογραφικών δυνάμεων. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η δήλωση του Τέως Πρωθυπουργού της Τουρκίας Τ. ΟΖΑΛ κατά την επίσκεψη του στην Κύπρο “ότι το πρόβλημα του Αιγαίου και το Κυπριακό θα επιλυθούν από τις πληθυσμιακές εξελίξεις που σημειώνονται στις δύο χώρες ”. Δηλαδή θα γίνουν τόσοι πολλοί που θα αναζητήσουν χώρο εγκατάστασης στα έρημα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
    Ο λαός είναι το πιο πολύτιμο κεφάλαιο του κράτους που προωθεί την παραγωγή, την οικονομική και κοινωνική πρόοδο και εγγυάται την ύπαρξη και την ασφάλεια του.
    Η δημογραφική εξασθένιση – γήρανση της κλασικής Ελλάδας και του Βυζαντίου οδήγησε σύμφωνα με ιστορικές μελέτες, τον Ελληνισμό σε υποταγή αιώνων και παρ’ ολίγον σε ολοκληρωτικό αφανισμό.
 Η χώρα μας με τη δραματική μείωση των γεννήσεων τις δύο τελευταίες δεκαετίες διατρέχει μεγάλους κινδύνους που επιτείνονται λόγω της γεωγραφικής της θέσης και της έλλειψης συγγενικών λαών:
  • Η μείωση των γεννήσεων από 2,09 το 1982 σε 1,4 το 1990 και σε 1,27 από το 2005 έως και σήμερα, απειλεί πλέον σοβαρά την ανανέωση και διαιώνιση της Ελληνικής μας φυλής.
  • Τα  πληθυσμιακά κενά που δημιουργούνται σε διάφορα γεωγραφικά διαμερίσματα (Νησιά Αιγαίου, Ιουνίου κ.λπ.) υπάρχει κίνδυνος να καλυφθούν από αλλοδαπούς (κυρίως μουσουλμάνους) με εξαιρετικά δυσμενή απώτερα επακόλουθα.
  • Στις ένοπλες δυνάμεις θα δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα λόγω της μείωση του αριθμού των στρατευσίμων.
  • Οι δαπάνες για την υγεία ολοένα θα αυξάνονται και θα πολλαπλασιάζονται λόγω του υψηλού κόστους των ηλικιωμένων ομάδων.
  • Η αναλογία εργαζομένων – συνταξιούχων ήδη έχει μεταβληθεί σε πολύ επικίνδυνα επίπεδα και απειλείται με κατάρρευση όλο το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα.
  • Εργατικό δυναμικό για χειρονακτικές εργασίες και γενικά βαριά επαγγέλματα δε θα υπάρχει, γεγονός που θα καθιστά ευχερέστατη τη είσοδο ξένων μεταναστών.
  • Η μείωση των νέων ατόμων δεν συμβάλλει στη μείωση της ανεργίας. Η ανεργία είναι αποτέλεσμα της όλης διάρθρωσης και προσανατολισμού της κοινωνίας και της πορείας της οικονομίας και αντίθετα με ότι πιστεύεται, η μείωση των νέων περιέργως ωθεί σε αύξηση της ανεργίας κυρίως πτυχιούχων ανώτατων σχολών, λόγω των δυσμενών επιδράσεων σε όλους του τομείς της παραγωγής της κατανάλωσης και διακίνησης αγαθών.
 
Επιδράσεις στην αγορά εργασίας
Οι δημογραφικές μεταβολές που αφορούν στον πληθυσμό των παραγωγικών ηλικιών αποκτούν ιδιαίτερη σημασία για την λειτουργία της αγοράς εργασίας, αφού οι μεταβολές αυτές είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιων διαδικασιών και επομένως δύσκολα μπορούν να ανατραπούν σε μια βραχεία ή και μεσοπρόθεσμη χρονική περίοδο. Στον προβληματισμό σχετικά με την μακροπρόθεσμη κάλυψη των αναγκών της οικονομίας σε εργασία πρέπει να προστεθεί και μια ακόμα διάσταση η οποία δημιουργεί την ανάγκη για αύξηση της απασχόλησης τα επόμενα χρόνια. Η διάσταση αυτή συνδέεται με την αναμενόμενη αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων και τις απαραίτητες προσαρμογές στην λειτουργία του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Στην χώρα μας και με την αθρόα είσοδο μεταναστών – λαθρομεταναστών την τελευταία 20ετια ο μισός μεταναστευτικός πληθυσμός εργάζεται και διαμένει παράνομα στην χώρα με πολλαπλές συνέπειες. Υπάρχουν περιοχές όπου το ¼ του πληθυσμού είναι μετανάστες. Οι μετανάστες στην πλειοψηφία τους είναι νέοι με μέσο όρο ηλικίας κάτω των 40 ετών, με χαμηλό επίπεδο σπουδών και οι περισσότεροι διάγουν έγγαμο βίο. Το μεγαλύτερο αυτών έχει κλείσει πάνω από μια δεκαετία παραμονής στην χώρα μας και έχουν εισρεύσει από 27 διαφορετικές χώρες με την Αλβανία να κατέχει το 55,6% του μεταναστευτικού πληθυσμού, ενώ το υπόλοιπο 17% προέρχεται από πρώην ανατολικές χώρες. Αυτοί αρχικά εγκαταστάθηκαν σε αγροτικές περιοχές όπου πρόσφεραν στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας καθόσον δεν υπήρχαν Έλληνες εργάτες-αγρότες για αγροτικές εργασίες (οι Έλληνες συνήθως μετά από τα 18 χρόνια τους φεύγουν από τον τόπο καταγωγής τους είτε λογω σπουδών είτε για ανεύρεση εργασίας σε μεγάλα αστικά κέντρα). 
Γενικά οι μετανάστες προσφέρουν στην χώρα μας εργασία που οι Έλληνες απαξιώνουν κατά κάποιο τρόπο να ασχοληθούν, όπως π.χ. χειρονακτικές εργασίες, αγροτικές και κ.λπ.
 
Επιδράσεις στην Εθνική Οικονομία
Αναφορικά με τις οικονομικές επιπτώσεις, οι χώρες υποδοχής καθώς και οι χώρες προέλευσης μπορούν να αντλήσουν και οφέλη από τις διεθνείς μεταναστεύσεις σύμφωνα με τις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως αυτές αναλύονται στο EUROPA, που  είναι ο κόμβος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο διαδίκτυο (http://europa.eu, 3.12.2008). Τα εμβάσματα των μεταναστών προς την χώρα καταγωγής τους αντιπροσωπεύουν για πολλές από αυτές τις αναπτυσσόμενες χώρες σημαντική θετική συνεισφορά στο ισοζύγιο πληρωμών και αποτελούν σημαντική πηγή συναλλάγματος. Κατά την άποψη της Επιτροπής, οι κρατικές αρχές των χωρών υποδοχής μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στα εμβάσματα προς τις χώρες καταγωγής μέσω ασφαλών, νομίμων και μη δαπανηρών συστημάτων.
Από την άλλη εκφράζονται επιφυλάξεις σχετικά με το θέμα της μετανάστευσης και της ανεργίας. Έτσι, μια από τις πιο σημαντικές συνέπειες της μετανάστευσης θεωρείται η επίπτωση στην ανεργία και στις αμοιβές των  εργαζομένων-μόνιμων κατοίκων της χώρας παραμονής.  Η επίπτωση αυτή είναι ένα από τα συμπτώματα της μεταναστευτικής πολιτικής όταν αυτή δεν έχει σχεδιαστεί ορθά.  Στην περίπτωση μιας σωστά σχεδιασμένης μεταναστευτικής πολιτικής οι μετανάστες που θα γίνονταν δεκτοί θα έπρεπε ενδεχομένως να καλύψουν θέσεις εργασίας οι οποίες δεν καλύπτονται από γηγενείς εργαζόμενους. Η κάλυψη αυτή θα διαρκούσε για όσο χρόνο οι θέσεις αυτές υπήρχαν και έτσι η επιβάρυνση των γηγενών εργαζομένων θα ήταν πολύ μικρή. Αντιθέτα στην περίπτωση της Ελλάδας και της Κύπρου η μη ύπαρξη εθνικής στρατηγικής για το θέμα των μεταναστών,  ενισχύουν αυτές τις επιπτώσεις καθώς παρέχουν στους επίδοξους μετανάστες ελπίδες ότι καταφέρνοντας να εισέλθουν σε ευρωπαϊκό έδαφος , κάποια στιγμή θα νομιμοποιηθούν και αυτοί όπως και άλλοι προηγουμένως.
Ωστόσο, παρατηρείται επιβράδυνση των ρυθμών αύξησης των μισθών, ιδιαίτερα όσον αφορά το βασικό μισθό. Με βάση τα αποτελέσματα της Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Έρευνας για το έτος 2003, το 78,4% των ερωτώμενων πιστεύουν ότι οι μετανάστες μειώνουν το μέσο μισθό και τα μέσα ημερομίσθια, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 80% πιστεύει ότι οι μετανάστες βλάπτουν περισσότερο την οικονομική κατάσταση των φτωχότερων νοικοκυριών.
Με βάση αποτελέσματα της προαναφερόμενης εμπειρικής έρευνας, η μετανάστευση δε φαίνεται να δημιουργεί ανεργία  και τα  επιχειρήματα που αποδίδουν στους ξένους εργαζομένους τη μείωση της απασχόλησης αντικρούονται. Επίσης, δύο σημαντικές επιπτώσεις της εισροής ξένου εργατικού δυναμικού αφορούν τη μετάβαση από την οικογενειακή στη μισθωτή εργασία (σε τομείς όπως ο πρωτογενής για παράδειγμα), καθώς και στην αύξηση του αριθμού γυναικών στο ποσοστό συνολικής απασχόλησης. Η οικονομική θεωρία επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η εισροή μεγάλου αριθμού μεταναστών παρουσιάζει επιπτώσεις ως προς την αναδιανομή του εισοδήματος. Σχετική εμπειρική μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η μετανάστευση στην Ελλάδα επηρεάζει την αναδιανομή του εισοδήματος εις βάρος των εργαζομένων με ομοειδείς δεξιότητες με τους μετανάστες (δηλαδή που βρίσκονται σε ανταγωνισμό με τους μετανάστες στην αγορά εργασίας) προς όφελος των εργαζομένων με συμπληρωματικές δεξιότητες.
Επιπρόσθετα, οι σχετικά χαμηλές αμοιβές και συνθήκες εργασίας των μεταναστών συνέβαλαν στην επιβίωση μιας σειράς μικρών επιχειρήσεων, των οποίων οι επιδόσεις βασίζονται κατά κύριο λόγω στην ανταγωνιστικότητα-τιμή. Αν και βραχυπρόθεσμα τα αποτελέσματα που προκύπτουν είναι θετικά για την παραγωγή και την απασχόληση, η εξέλιξη αυτή παρεμποδίζει τη μετάβαση σε νέες ανταγωνιστικές πρακτικές που να αποσκοπούν στην ενίσχυση των διαρθρωτικών χαρακτηριστικών των εν λόγω επιχειρήσεων. Το γεγονός αυτό εμποδίζει δηλαδή τη μετάβαση από τον τεχνικό στον γνωστικό καταμερισμό της εργασίας, δηλαδή τη μετάβαση στην «οικονομία της γνώσης». Σε γενικές γραμμές δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η μετανάστευση μεταφράζεται σε αύξηση των κοινωνικών δαπανών ή ακόμα  σε επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών.
 
Επιδράσεις στο Σύστημα Υγείας και Πρόνοιας
Προσεγγίζοντας το ζήτημα των πιθανών επιπτώσεων της συμμετοχής των αλλοδαπών στο σύστημα υγείας και πρόνοιας, βγαίνουν μερικά πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα.
Κατ’ αρχήν, τα δεδομένα που προέρχονται από το ΙΚΑ, το ΤΕΒΕ και το ΟΓΑ είναι ιδιαίτερα ελλιπή σε ότι αφορά τη συμμετοχή των αλλοδαπών στο σύστημα υγείας και πρόνοιας.  Έτσι, είναι αδύνατον να γνωρίζουμε με ακρίβεια αν το ισοζύγιο μεταξύ των εισφορών και δαπανών των αλλοδαπών είναι ισορροπημένο, αν παρουσιάζει έλλειμμα ή αντίθετα αν παρουσιάζει πλεόνασμα.
Πάντως, με βάση τα περιορισμένα δεδομένα, διαπιστώθη, ότι η ένταξη των αλλοδαπών στην τοπική αγορά εργασίας βοηθά την λειτουργία του συστήματος συνταξιοδότησης βραχυπρόθεσμα, υπό την έννοια ότι οι αλλοδαποί πληρώνουν τώρα περισσότερο σε αναλογία πληθυσμού για τους Έλληνες συνταξιούχους. Η προτίμηση για το βραχυπρόθεσμο ορίζοντα σε σχέση με τον μακροπρόθεσμο, συνεχίζει πάντα να υφίσταται. Αυτό σημαίνει ότι οι αλλοδαποί εργάτες προτιμούν περισσότερα χρήματα εδώ και τώρα χωρίς ασφάλιση με αρνητικές επιπτώσεις μελλοντικά.
Γενικότερα, με την υπάρχουσα κατάσταση δεν αναμένεται κάποια βασική βελτίωση τους συστήματος υγείας και πρόνοιας μέσα από την συμμετοχή των αλλοδαπών στην νόμιμη απασχόληση. Η διερεύνηση αυτών των θεμάτων απαιτεί ωστόσο λεπτομερή δεδομένα και σε βάθος μακροοικονομική ανάλυση.
Η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης και γενικά η αύξηση των ποσοστών συμμετοχής στην αγορά εργασίας για τα άτομα υψηλότερης ηλικίας μπορεί να φαντάζει ως μία λογική εξέλιξη μέσα σε ένα πλαίσιο συνεχούς διεύρυνσης της μέσης διάρκειας ζωής. Δεν μπορεί όμως από μόνη της αυτή η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης να δώσει λύση στο πρόβλημα. Εάν υπό το βάρος των δυσμενών δημογραφικών εξελίξεων δεν υπάρξει καμία αλλαγή στις υπόλοιπες παραμέτρους και μεταβλητές του συστήματος,  η μελλοντική διατήρηση του σχετικού επιπέδου διαβίωσης των συνταξιούχων σε σταθερά επίπεδα θα απαιτήσει μία σταδιακή αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης που το 2050 θα είναι περίπου κατά 9 χρόνια υψηλότερη από αυτή του 2000. Αυτό αφήνει να εννοηθεί ότι η επίπτωση της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης δεν μπορεί από μόνη της να καταστεί ιδιαίτερα καθοριστική.
Ίσως προσωρινή λύση για την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος είναι η ασφάλιση μεταναστών οι οποίοι θα παρέχουν εισφορές στα ασφαλιστικά μας ταμεία, χωρίς να έχουν για κάποιο χρονικό διάστημα απολαβές από αυτά.  
 
Επιδράσεις στη Δημόσια Υγεία
          Οι μετακινούμενοι προς την Ευρώπη γενικότερα και την Ελλάδα λαθρομετανάστες αποτελούν σε μεγάλο ποσοστό φορείς μεταδοτικών νοσημάτων και ιδιαίτερα λοιμωδών νόσων που είχαν για αρκετά χρόνια ξεχαστεί στην Ευρώπη.
          Το φαινόμενο δεν αφορά μόνο λαθρομετανάστες προερχόμενους από Ασιατικά και Αφρικανικά κράτη αλλά και Ευρωπαϊκά που λόγω πολέμων, εσωτερικών εθνικιστικών και κοινωνικών συγκρούσεων, οικονομικής εξαθλίωσης, πολιτικής αστάθειας και υποβαθμισμένης οργάνωσης του κράτους, παρουσιάζουν μεταξύ των άλλων, χαρακτηριστική στέρηση στα Συστήματα Υγείας τους τόσο σ’ ότι αφορά την πρόληψη όσο και την θεραπεία.
          Σαν αποτέλεσμα, έκαναν την εμφάνισή τους στην χώρα μας ασθένειες ξεχασμένες από 10ετίας όπως πολιομυελίτιδα, διφθερίτιδα, χολέρα, ενώ ασθένειες όπως οι ηπατίτιδες και η φυματίωση είναι συνήθεις μεταξύ των μεταναστών ενώ το AIDS και άλλες σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες ελλοχεύουν παντού λόγω της λαθραία διακινούμενης πορνείας.
          Αυτονόητο είναι ότι η όλη κατάσταση είναι εκτός ελέγχου και ο κίνδυνος μεταδόσεως νοσημάτων στην Ελληνική κοινωνία υπαρκτός διότι :
  • Λόγω της παρανόμου εισόδου ουδείς έλεγχος πραγματοποιείται ενώ είναι φανερό ότι λόγω του παρανόμου της παραμονής στη χώρα μας αλλά και περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων καταφεύγουν στην ιατρική βοήθεια σε προχωρημένες καταστάσεις εξελίξεως της νόσου.
  • Οι συνθήκες διαβίωσης των λαθρομεταναστών είναι υποβαθμισμένες και ευνοούν την ανάπτυξη μεταδοτικών νόσων.
  • Οι λαθρομετανάστες έρχονται σε άμεση επαφή με την ελληνική κοινωνία λόγω εργασιακής απασχολήσεως της χώρας χωρίς να γίνεται οποιοσδήποτε υγειονομικός έλεγχος.
  • Τα κυκλώματα “πορνείας” λειτουργούν ανεξέλεγκτα χωρίς καμία υγειονομική παρακολούθηση και έλεγχο.
          Συμπερασματικά εκτιμάται ότι το πρόβλημα Δημόσιας Υγείας που προκαλείται από τους λαθρομετανάστες ετέθη εν μέρει υπό έλεγχο στα πλαίσια της όλης μεταναστευτικής πολιτικής της νομιμοποίησης  και στην έκταση του δυνατού τους ευρισκομένους στη χώρα μας λαθρομετανάστες, παραμένει όμως σοβαρό πρόβλημα αφού ούτε το σύνολο των λαθρομεταναστών έχει ενταχθεί στην διαδικασία νομιμοποιήσεως ενώ εισέρχονται συνεχώς και άλλοι μετανάστες".

bloko