Σελίδες

Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

ΥΠΟΜΟΝΗ !!! ΣΕ… 50 ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΡΟ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΕΠΟΧΗ , ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ EUROBANK !!!


Μια μελέτη της Eurobank, για το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη, καταρρίπτει πανηγυρικά το μύθο του… success story που καλλιεργεί η συγκυβέρνηση της δυστυχίας μας. Έτσι, η ομάδα των οικονομολόγων, της οποίας μέχρι που να γίνει υπουργός προΐστατο ο  Γκίκας Χαρδούβελης, εκτιμά ότι για περίπου 50 !!! χρόνια, απαιτούνται συνεχείς ρυθμοί ανάπτυξης έως 3 μονάδες πάνω από τα υπόλοιπα μέλη της Ευρωζώνης προκειμένου το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων να επανέλθει στα επίπεδα του 2009!

Ιδού τα επίμαχα σημεία της έκθεσης: «Το πιθανό τέλος της ελληνικής ”Μεγάλης Ύφεσης” δεν συνεπάγεται ότι το βιοτικό επίπεδο του μέσου Έλληνα ή της μέσης Ελληνίδας καλυτερεύει, απλά σταματάει η χειροτέρευση του. Δύο ή τρία συνεχόμενα τρίμηνα αύξησης του πραγματικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΠΑΕΠ) δεν συνεπάγονται αυτομάτως και μια μελλοντική διαρκή πορεία ανάκαμψης. Όσο οι επενδύσεις μένουν στα σημερινά επίπεδα κι όσο δεν αυξάνεται η αξιοπιστία στην οικονομική πολιτική, υπάρχει ο κίνδυνος να πέσει η χώρα στην παγίδα της στασιμότητας ή της ισχνής ανάπτυξης».

Επίσης, στην έκθεση της Eurobank, γίνεται συγκριτική ανάλυση με την απώλεια εισοδήματος και βιοτικού επιπέδου στην Ελλάδα, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, ακόμα και με αυτές που μπήκαν και βγήκαν από Μνημόνιο. Έτσι, το 2009, έτος κατά το οποίο σημειώθηκε το υψηλότερο επίπεδο πραγματικής σύγκλισης με την πλειοψηφία των κρατών της ΕΕ-15, στον μέσο Έλληνα αντιστοιχούσε το 86,10% της παραγωγής του μέσου πολίτη της ΕΕ-15. Το 2013 το αντίστοιχο μέγεθος μειώθηκε σε 68,57%.

Σε σχέση με τις χώρες που μπήκαν και βγήκαν από το Μνημόνιο, παρατίθεται ενδεικτικά το γεγονός, πως ενώ το 2004 το βιοτικό επίπεδο του μέσου Έλληνα ήταν κατά 21.56% υψηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο του μέσου Πορτογάλου, στο τέλος του 2013 ήταν κατά 1.03% χαμηλότερο!

Συμπερασματικά, για να επιστρέψουμε σε δέκα χρόνια από σήμερα στα επίπεδα του βιοτικού επιπέδου του 2009, θα πρέπει το ελληνικό ΚΚΠΑΕΠ να αυξάνεται με έναν ρυθμό κατά 2,29 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο σε σχέση με τον αντίστοιχο ιρλανδικό, δηλαδή αν η οικονομία της Ιρλανδίας έχει ρυθμούς ανάπτυξης 2%, η ελληνική οικονομία θα πρέπει να αυξάνει την εγχώρια κατά κεφαλήν παραγωγή της με ρυθμούς της τάξης του 4,29%!

Άρα, με τους ρυθμούς που βαδίζουμε σήμερα, μπορεί σε… πενήντα χρόνια να επιστρέψουμε στην προ του Μνημονίου εποχή. Υπομονή, λοιπόν. Τα πρώτα… πενήντα χρόνια είναι δύσκολα. Μετά, ποιος μας πιάνει… Θα τρώμε με… χρυσά κουτάλια !!!

 http://ethnikismos.net