Σελίδες

Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ Κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΑΚΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΘΕΣΜΟ ΤΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ ΩΣ ΤΡΟΠΟ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ !!!

                                         
             

                                                                    ΤΙΤΛΟΣ ΑΡΘΡΟΥ

          Η  δικαστική μεσολάβηση  ως εναλλακτική μέθοδος  επίλυσης διαφορών
                 

Η δικαστική μεσολάβηση θεσπίστηκε με τον νόμο 4055/2012 και αποτελεί μια νέα διαδικασία που εντάσσεται στις εναλλακτικές μεθόδους επίλυσης διαφορών είτε  μεταξύ φυσικών είτε νομικών προσώπων.
Στόχος  της διαδικασίας αυτής είναι η συμβιβαστική επίλυση ιδιωτικών διαφορών με την παρέμβαση του δικαστή  ως μεσολαβητή ώστε η δικαστική λειτουργία να συμβάλλει στην ειρηνική και ταχύτερη επίλυση των ιδιωτικών διαφορών χωρίς αντιδικία.
Ο θεσμός αυτός εφαρμόζεται ήδη με ικανοποιητικά αποτελέσματα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως  στην Γαλλία, στην  Αυστρία, στην η Ολλανδία , στην  Γερμανία στις ΗΠΑ και αλλού.
Τα πλεονεκτήματα της ανωτέρω διαδικασίας είναι η αμεσότητα και η ταχύτητα εκδίκασης της διαφοράς, είναι οικονομικότερη και πιο ευέλικτη  από την συνήθη χρονοβόρο δικαστική διαδικασία, αποφεύγεται η αντιδικία, δεν υπάρχει νικητής και ηττημένος καθώς στόχος είναι  η εξεύρεση λύσης αποδεκτής και από τα δύο μέρη με την καθοδήγηση των δικαστή και των πληρεξούσιων δικηγόρων.
Επίσης  στην δικαστική μεσολάβηση δεν νοούνται ένδικα μέσα(έφεση κλπ) διασφαλίζονται απόλυτα τα μέρη από το αποτέλεσμα της συμφωνίας καθώς το πρακτικό μεσολάβησης αποτελεί εκτελεστό τίτλο ενώ συγχρόνως διασφαλίζεται και το απόρρητο της διαδικασίας.
Ο θεσμός αυτός όπως και αυτός της διαμεσολάβησης δημιουργούν σταδιακά  ένα νέο ,προηγμένο νομικοκοινωνικό  πολιτισμό για την πραγμάτωση του οποίου απαιτείται μια νέα νοοτροπία προσέγγισης και επίλυσης των ιδιωτικών διαφορών από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη –πολιτες.δικαστές,δικηγόρους,-και οφείλουν όλοι οι παραπάνω να συμβάλλουν στην προώθηση και στην επιτυχή εφαρμογή των νέων αυτών θεσμών.
 Δημήτριος  Γ . Μπάκας

Δικηγόρος –LL.M