Σελίδες

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΗΒΑΙΩΝ Κ. ΣΤΑΜΑΤΗ ΧΑΛΒΑΤΖΗ ΓΙΑ ΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΗΒΑΙΩΝ !!!



Προς :   ΜΜΕ (έντυπα και ηλεκτρονικά)
Από   :   Δημοτικό Σύμβουλο Δήμου Θηβαίων : Σταμάτη Η. Χαλβατζή
Θέμα :  Απάντηση σε δημοσίευμα σχετικά με την συνεδρίαση του Δ.Σ. Δήμου Θηβαίων στις 2-10-2013

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας Βοιωτικά Νέα , στο φύλο της Δευτέρας  7-10-2013, γίνεται υπό μορφή σχολιασμού αναφορά σε όσα συνέβησαν στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θηβαίων κατά την συνεδρίαση της Τετάρτης  2-10-2013.
Αναγνωρίζοντας τον διακριτό και απαραίτητο ρόλο των ΜΜΕ στην λειτουργία του πολιτικού συστήματος και την συμβολή τους στην ενημέρωση των συνδημοτών μας, για την σωστή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών, θεωρώ καθήκον μου να δώσω κάποιες διευκρινήσεις, ως προς την επίκληση της δικής μου τοποθέτησης, τόσο για τις προ ημερήσιας διάταξης ερωτήσεις – καταγγελίες που κατέθεσα, όσο και για τα γενικότερα απαξιωτικά σχόλια για την εικόνα και τον τρόπο λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου.
Στην εν λόγω συνεδρίαση, όπως έχω δικαίωμα εκ του κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, ως επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, προ ημερησίας διάταξης αναφέρθηκα στα εξής θέματα :
1.       Με αφορμή το τραγικό συμβάν της διακοπής του νήματος της ζωής, από ηλεκτροπληξία σε δημόσιο χώρο, ενός νέου συνανθρώπου μας και την ενημέρωση που είχα από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Εργοληπτών Εγκαταστατών Ηλεκτρολόγων Επαρχίας Θηβών κ. Φάνη Κώνστα- Φίλη, για δική τους πρωτοβουλία παρέμβασης, σε ότι  αφορά «τις γειώσεις των καταστημάτων στη πόλη μας, για την πρόληψη, πιθανής ηλεκτροπληξίας» και την σχετική επιστολή που είχαν απευθύνει για το θέμα αυτό στον Δήμαρχο Θηβαίων από 26/4/2012, ζήτησα από τον κ. Δήμαρχο να ενημερώσει το Δ.Σ. εάν έχουν κάνει κάτι προς την κατεύθυνση αυτή και εάν όχι γιατί ; Όπως δε με ενημέρωσε ο Πρόεδρος  του Συλλόγου στην ανακατασκευή της οδού Πινδάρου, αυτή η παρέμβαση θα ήταν εύκολο να γίνει με μικρό σχετικά κόστος.

Βεβαίως η απάντηση που έλαβα ήταν απογοητευτική διότι, αφ’ ενός δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα καμία ενέργεια από πλευράς Δήμου για το θέμα αυτό και αφ’ ετέρου στην ανακατασκευή της οδού Πινδάρου το απέρριψαν λόγω … κόστους !!!

2.       Κατόπιν αιτήματος κατοίκων της περιοχής Χωστίων ζήτησα και έλαβα αντίγραφο της Απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου 293/2013, (26/08/2013) σχετικά με την «έκφραση γνώμης επί της ΜΠΕ για την μετεγκατάσταση ιχθυοκαλλιέργειας της εταιρείας ΣΠΑΡΦΙΣ Α.Ε. στη θέση «Όρμος Σπηλιά» Ν. Βοιωτίας.».

Με έκπληξη διαπίστωσα ότι υπήρχε σαφή παραποίηση στο μέρος του σκεπτικού της απόφασης, όπου κατά «περίεργο τρόπο» έλειπαν όλες οι τοποθετήσεις των Δημοτικών Συμβούλων της αντιπολίτευσης και φυσικά η δική μου.

Με δεδομένα ότι :

α. Σε προηγούμενη απόφαση του Δ.Σ. για το ίδιο θέμα (αριθ. Απόφασης : 30/2013) είχε πάλι εντοπιστεί εκ μέρους μου παρόμοια παραποίηση των πρακτικών, με αφαίρεση όσων εγώ είχα δηλώσει, κατά της μετεγκατάστασης της παλαιάς αλλά και της εγκατάστασης νέας μονάδας στην εν λόγω περιοχή.

β. Με παρέμβασή μου ο Πρόεδρος αναγκάστηκε να προβεί σε ορθή επανάληψη της απόφασης, συμπληρώνοντας περιληπτικά την τοποθέτησή μου για το συγκεκριμένο θέμα.

γ. Στην  πρώτη απόφαση (30/2013) το Δ.Σ. πλειοψηφικά, με την στήριξη του μεγαλύτερου μέρους της Δημοτικής πλειοψηφίας και την ψήφο του Προέδρου, πάρθηκε θετική  απόφαση υπέρ των απαιτήσεων της Εταιρείας ΣΠΑΡΦΙΣ Α.Ε., παρά την έντονη αντίδραση σύσσωμης της ελάσσονος αντιπολίτευσης.
Στη νεότερη απόφαση, μετά την έντονη αντίδραση από πλευράς κατοίκων και ψαράδων της Τ.Κ. Χωστίων, αλλά και άλλων όμορων περιοχών, αναγκάστηκαν να αλλάξουν άποψη.
δ. Η παντελής έλλειψη εγγραφής των τοποθετήσεων της αντιπολίτευσης και η αναφορά μόνον σε δημοτικούς συμβούλους της συμπολίτευσης, μόνο τυχαία δεν μπορεί να είναι, σε μια προσπάθεια παραπλάνησης της κοινής γνώμης για την γενικότερη τοποθέτηση της Δημοτικής αρχής σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και ειδικότερα του Κορινθιακού Κόλπου.
ε. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. υποχρεούται εκ του νόμου να αποτυπώνει στις αποφάσεις, με ακριβή τρόπο τις τοποθετήσεις των Δημοτικών Συμβούλων και να τηρεί ίσες αποστάσεις από όλες τις πλευρές, χωρίς να ευνοεί ή να αδικεί κάποια.
στ. Ως εκπρόσωπος του Δημ. Συμβουλίου στον Σύνδεσμο Προστασίας & Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού (ΣΠΟΑΚ) και Αντιπρόεδρος του ΣΠΟΑΚ, έχω επανειλημμένα εκθέσει  δημόσια τις απόψεις μου για τα θέματα προστασίας του Κορινθιακού και όχι μόνο, ερχόμενος σε ευθεία αντίθεση με τις επιλογές της Δημοτικής πλειοψηφίας. 
Για όλους τους πιο πάνω  λόγους :
Εγκάλεσα και κατήγγειλα τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, ζητώντας του να αποκαταστήσει την παραποίηση στο πρακτικό της απόφασης , να σεβαστεί το νόμο και να λειτουργήσει ως πρόεδρος όλου του ΔΣ και όχι της Δημοτικής Αρχής, όπως κατ’ επανάληψη έχει συμβεί έως σήμερα.

Εις ότι αφορά τα απαξιωτικά σχόλια του συντάκτη του δημοσιεύματος, σχετικά με την εικόνα και τον τρόπο  λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, έχω να δηλώσω ότι σε καμία περίπτωση δεν αισθάνομαι προσωπικά ικανοποιημένος από την μέχρι σήμερα λειτουργία αυτού και βεβαίως δεν αισθάνομαι καθόλου υπερήφανος για το επίπεδο του διαλόγου που προηγείται της λήψης των αποφάσεων καθώς και για την υπευθυνότητα όλων ημών των συμμετεχόντων στην τελική λήψη των αποφάσεων.
Αναλαμβάνοντας έναντι των συνδημοτών μας τις ευθύνες που μου αναλογούν γι αυτό το θέμα, θέλω να απευθύνω έκκληση προς όλους τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, να ασκήσουν με επιμέλεια, αντικειμενικότητα και διαφάνεια το δικαίωμα της κρητικής και της ενημέρωσης, αποκαλύπτοντας τις όποιες αδυναμίες , αβλεψίες και «παρασπονδίες» ηθελημένες ή όχι, ημών των αιρετών. Με τον τρόπο αυτό θεωρώ ότι θα αναβαθμισθεί το επίπεδο και η υπευθυνότητα των συμμετεχόντων στα κοινά και θα εκλείψουν φαινόμενα όπως αυτά που αναφέρεστε και βεβαίως άλλα πολύ χειρότερα, τα οποία απαξιώνουν συλλήβδην το υπάρχον σύστημα εκπροσώπησης και «ματώνουν» την Δημοκρατία.
               Με ειλικρινή διάθεση συμβολής στην    ενημέρωση των συνδημοτών μας

Σταμάτης Η. Χαλβατζής

Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Θηβαίων