Σελίδες

Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

ΝΕΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΟΝΙΤΣΗΣ ΑΝΔΡΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΗΜΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ !!!


ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ : ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΕΣ ΒΥΘΙΣΜΕΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ !!!



Η προϊστορική πόλη βρίσκεται βυθισμένη σε τιρκουάζ θαλάσσια χρώματα - μεταξύ νησίδων - και το νεκροταφείο του φωλιάζει σε τροπικούς αμμόλοφους και σπάνιους κέδρους, μεταξύ μιας σμαραγδένιας θάλασσας, ενός καναλιού και μιας γραφικής και προστατευόμενης λίμνης (Νatura 2000 και Rasmar), στην τροπική παραλία της Πούντας,  ανατολικά του καναλιού για το πέρασμα στη Σμιγοπέλαγη Ελαφόνησο, στο σμιλεμένο και πελαγοθώρητο Σίμο και στη νησοστέφανη παραλία της Παναγιάς. Κατάλοιπα του νεκροταφείου της εποχής του Χαλκού, στην ακτή,  φαίνονται στη φωτογραφία. Το νεκροταφείο στο Παυλοπέτρι επισκέφθηκε το 1806 ο Leake, το 1904 ο πρώτος πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Φωκίων Νέγρης ανέφερε την ύπαρξη της Βυθισμένης πόλις και κατά την ίδρυση του νέου Συνοικισμού της Ελαφονήσου από τους Μανιάτες, ο Γρηγοράκης ενημέρωσε επίσημα την κυβέρνηση για την ύπαρξη των προϊστορικών καταλοίπων.
   Η σπάνια προϊστορική πόλη με οικιστικό σχέδιο (κτίσματα, δρόμους, πλατείες), τοπογραφήθηκε από το Ινστιτούτο της Ωκεανογραφίας του Κέιμπριτζ το 1968. Το έτος 2009, ξεκίνησαν υποβρύχιες έρευνες με τα πλέον σύγχρονα μέσα από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ με υπεύθυνο τον Dr Jon Henderson και με τη συμμετοχή Ελλήνων αρχαιολόγων όπως της κας Γάλλου Χρ. κ.α. (το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ινστιτούτο Αιγαιακής Προϊστορίας, το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ και τη Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών). Το Παυλοπέτρι μαζί με τα Κύθηρα έλεγχαν ένα από τα σπουδαιότερα Προϊστορικά περάσματα του τότε Γνωστού Κόσμου. Αργότερα, το 1967 ο ωκεανογράφος Δρ. Nicholas Flemming του Πανεπιστημίου του Southampton -στο πλαίσιο των μελετών του για τις αλλαγές της στάθμης της θάλασσας στη Μεσόγειο- επισκέφτηκε το Παυλοπέτρι Ελαφονήσου και διαπίστωσε την ύπαρξη βυθισμένης αρχαίας πόλης σε βάθος 3-4 μέτρων.

Το 1968 ο Δρ. Nicholas Flemming επέστρεψε στο Παυλοπέτρι με ομάδα νεαρών αρχαιολόγων από το Πανεπιστήμιο του Cambridge και  σε  συνεργασία με τον Έφορο Αρχαιοτήτων Σπάρτης, καθηγητή Άγγελο Δεληβορριά χαρτογράφησαν και χρονολόγησαν επί τη βάσει των επιφανειακών ευρημάτων τη βυθισμένη πολιτεία. Ανακαλύφθηκε τότε μια σπάνια προϊστορική πόλη με οικιστικό σχέδιο (κτίσματα, δρόμους, πλατείες). Προσδιορίστηκαν και ερευνήθηκαν 15 χωριστά κτίσματα, με 5 δρόμους, 2 θαλαμοειδείς και τουλάχιστον 37 λακκοειδείς τάφους και περισυλλέγησαν σπάνια ευρήματα όπως λάμες οψιανού, οικιακά εργαλεία, ειδώλιο ζώου, χάλκινο γυναικείο ειδώλιο, δείγματα κεραμεικής τέχνης κ.α. Στην υφαλοράχη, Β/Α.της βυθισμένης πόλης υπάρχει το νεκροταφείο που αποτελείται από 60 τάφους. Ο Leake επισκέφθηκε το νεκροταφείο στο Παυλοπέτρι το 1806, για το οποίο οι Βρεατανοί αρχαιολόγοι του Κέιμπριτζ έκαναν σχετικό δημοσίευμα στο περιοδικό ΒSΑ το 1969. Κατά την έρευνα διαπιστώθηκε ότι τα καταποντισμένα αρχιτεκτονικά λείψανα που κάλυπταν έκταση 300×100μ ανήκαν σε προϊστορική πόλη, πιθανώς Μυκηναϊκή (δηλ. 1680-1180π.Χ.). Επί τη βάσει των τότε ανελκυσθέντων ευρημάτων η ομάδα του Πανεπιστημίου του Cambridge διατύπωσε την άποψη ότι το Παυλοπέτρι κατοικήθηκε για πρώτη φορά το 2800 π.Χ. (Πρωτοελλαδικοί χρόνοι), ενώ τα κτήρια και οι δρόμοι χρονολογήθηκαν στους Μυκηναϊκούς χρόνους (1680–1180 π.Χ.). Περιορισμένη -κατ’ αυτούς- ήταν η κατοίκηση κατά η διάρκεια των Μεσoελλαδικών χρόνων, δηλ. 2000-1680 π.Χ. Σύμφωνα με τα τότε ευρήματά τους, ο οικισμός φαινόταν να είχε εγκαταλειφθεί και τμήματά του να κατοικήθηκαν ή να χρησιμοποιήθηκαν κατά τους Ελληνιστικούς, Ρωμαϊκούς και Βυζαντινούς χρόνους. Στην Ελλάδα προβλήθηκε για πρώτη φορά βιβλιογραφικά τη δεκαετία του 1990 μέσα από τα βιβλία του Ελαφονησιώτη Δρ. Κων/νου Μέντη.

Tο 2007 ο Δρ. Nicholas Flemming, με τον δρα. Jon Henderson από το Κέντρο Ενάλιας Αρχαιολογίας του Πανεπιστήμιο του Nottingham και τη Δρα Χρυσάνθη Γάλλου από το Κέντρο Σπαρτιατικών & Πελοποννησιακών Σπουδών του Πανεπιστήμιο του Nottingham επισκέφτηκαν το Παυλοπέτρι και σε συνεργασία με τον Διευθυντή του προγράμματος Ηλία Σπονδύλη της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων και την εξειδικευμένη ομάδα του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού ανέλαβαν την εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος για τη συνέχιση των αρχαιολογικών ερευνών στο Παυλοπέτρι. Το ερευνητικό πρόγραμμα έχει διάρκεια πενταετή (2009-2013) και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, υπό την αιγίδα της Βρετανικής Σχολής Αθηνών και με την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Το 2009 ξεκίνησε λοιπόν και επίσημα η πραγματοποίηση εξειδικευμένου αρχαιολογικού-ωκεανογραφικού προγράμματος στο Παυλοπέτρι, με σκοπό την εκ νέου έρευνα του καταποντισμένου αρχαίου οικισμού με τη χρήση σύγχρονων πλέον μεθόδων.
Το πενταετές πρόγραμμα στόχο έχει να διαφωτίσει ερευνητικά ερωτήματα σχετικά με την:
  • έκταση, τη χρονολόγηση και το χαρακτήρα του βυθισμένου οικισμού στην Ελαφόνησο
  • το ρόλο του οικισμού στον έλεγχο του Λακωνικού κόλπου
  • τη διαχείριση των θαλάσσιων δικτύων ανταλλαγών στην προϊστορική Μεσόγειο και τη συμμετοχή των προϊστορικών κατοίκων του οικισμού στα θαλάσσια δίκτυα ανταλλαγών, καθώς και
  • το πότε και από ποια αίτια βυθίστηκε η πολιτεία και το Στενό της Ελαφονήσου.
Έχουν προγραμματιστεί τέσσερις περίοδοι έρευνας και ανασκαφών, ενώ έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι δύο. Οι εργασίες θα συνεχιστούν έως το 2012, το 2013 θα μελετηθούν τα στοιχεία που θα έχουν προκύψει και τα 2014 αναμένεται να δημοσιευτούν τα αποτελέσματα. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ινστιτούτο Αιγαιακής Προϊστορίας, το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ και τη Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών. Στόχοι της πρόσφατης ερευνητικής περιόδου ήταν η ψηφιακή αποτύπωση του καταβυθισμένου οικισμού και της αρχαίας ακτογραμμής, η επιβεβαίωση της ορθότητας του σχεδίου των ερευνών του 1968, η περισυλλογή επιφανειακών ευρημάτων, η προκαταρκτική μελέτη των σταδίων εγκατάλειψης και της βαθμιαίας καταβύθισης του οικισμού και των μεταβολών στην αρχαία ακτογραμμή, και η εκπόνηση σχεδίου προστασίας, συντήρησης, διαχείρισης και ανάδειξης του οικισμού και του περιβάλλοντός του.

Στο πλαίσιο του προγράμματος εκπονείται και λεπτομερής θαλάσσια γεωλογική-γεωμορφολογική-ωκεανογραφική έρευνα από το  Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, που θα συμβάλει -μεταξύ άλλων- στη διερεύνηση του πότε, κάτω από ποιες συνθήκες και αίτια καταβυθίστηκαν η προϊστορική πόλη και το Στενό της Ελαφονήσου. Από τις έρευνες του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. το 2009 προκύπτει ότι η πόλη βυθίστηκε εξαιτίας σειράς σεισμών και τεκτονικών επεισοδίων στην ευρύτερη περιοχή σε συνδυασμό με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Αρχικά οι αρχαιολόγοι θεωρούσαν ότι ο οικισμός κατοικήθηκε για πρώτη φορά γύρω στο 2800 π.Χ., Από τις αρχαιολογικές έρευνες το 2009 διαπιστώθηκε ότι Με τα νέα στοιχεία ωστόσο επιβεβαιώνεται ότι το Παυλοπέτρι είναι μία από τις αρχαιότερες βυθισμένες πολιτείες στον κόσμο, ενώ υπάρχουν οι αρχαιότερες ενδείξεις για οργανωμένη κατοίκηση ήδη από την 4η χιλιετία π.Χ.


Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει επιτευχθεί η αποτύπωση των υποθαλάσσιων αρχαιοτήτων και η παραγωγή τρισδιάστατων φωτο-ρεαλιστικών μοντέλων των βυθισμένων αρχιτεκτονικών στοιχείων από το Παυλοπέτρι με τη χρήση πρωτοποριακών μεθόδων και συνδυασμών σύγχρονων τεχνικών, όπως το σόναρ της Nautilus Ltd. και τη φωτο-στερεογραμμετρική αποτύπωση (Κέντρο Ρομποτικής του Πανεπιστημίου του Sydney), τα οποία εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά σε αρχαιολογικές έρευνες στο Παυλοπέτρι. Ακόμη, ομάδα τηλεοπτικής παραγωγής του βρετανικού δικτύου του BBC επισκέφτηκε και φέτος την Ελαφόνησο, με στόχο την παρακολούθηση- βιντεοσκόπηση της έρευνας και την παραγωγή ειδικής ταινίας μορφής ντοκιμαντέρ με θέμα το Παυλοπέτρι, που πρόσφατα προβλήθηκε στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο. Ενδεικτική προβολή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Διεθνούς Συμποσίου για τον Κάβο Μαλιά, Απρίλιος 2011.
Το ερευνητικό πρόγραμμα στο Παυλοπέτρι Ελαφονήσου είναι σε εξέλιξη.
Ερευνητική Ομάδα:
  • Δρ. Jon Henderson, Επικεφαλής, Κέντρο Ενάλιας Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο του Nottingham και
  • Δρ. Χρυσάνθη Γάλλου, Κέντρο Σπαρτιατικών & Πελοποννησιακών Σπουδών, Πανεπιστήμιο του Nottingham
  • Δρ. Αγγελική Σίμωσι, Προϊσταμένη,  Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και
  • κ. Ηλίας Σπονδύλης, Γενικός Διευθυντής του Προγράμματος, Δ/ντής έρευνας, Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων (όπως προβλέπεται από τον Ελληνικό Νόμο)
  • Δρ. Δημήτρης Σακελλαρίου, Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών
Πηγές (πληρ. & φωτογρ. υλικό) και επιπλέον πληροφορίες για τις έρευνες στο Παυλοπέτρι:
  • Annual of the British school at Athens (1956, 1960, 1961, 1969)
  • Ανωμήτρης Τζώρτζης, Ιστορικά δημοσιεύματα στον Ελαφονησιώτικο και Βατικιώτικο τύπο
  • Μέντης Κων/νος, 1993: Ελαφονήσι το Σμιγοπέλαγο Νησί, εκδ. Λαφονησιώτικη Βιβλιοθήκη, Πειραιάς.
  • Mentis Kostas, 1994: S. Peloponnesus – Kithira – Elafonisos, Μentis Editions – Cultura Literature, Piraeus
  • Έπαθλο, Ελένη Α. Παπαδοπούλου, «Παυλοπέτρι-Μία από τις αρχαιότερες ΒΥΘΙΣΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ στον κόσμο»

ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΟΒΑΤΖΗ ΣΤΟ VIOTIASHOP ( 27η ΕΚΠΟΜΠΗ 23 - 8 - 2012 )

Η ΘΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΗ ...ΚΟΙΤΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ !!!



Κάθε χρόνο, αυτή την εποχή, οι Έλληνες έχουν την μοναδική ευκαιρία να απολαύσουν αυτό το παραδείσιο τοπίο που είχαν την τιμή να κληρονομήσουν. Κάθε φορά ακρωτηριασμένα λόγω της οικονομικής δυσχέρειας ή των συνεχών καταστροφών που έχουν γίνει μάστιγα τις τελευταίες δεκαετίες.
Παρά τον εγκλωβισμό στο γκρίζο, τσιμεντένιο τοπίο των πόλεων, η σχέση του Έλληνα με την Γη, παραμένει μεταφυσική, μα όχι ανεξήγητη. Δεν είναι τυχαίο ότι σε αυτά τα Ιερά εδάφη γεννήθηκε, μεγαλούργησε και ακόμα εκπέμπει ο πολιτισμός του Δικαίου και των Ηρώων.

Σε αυτή την γόνιμη αγκαλιά ο άνθρωπος μπόρεσε να μεταμορφωθεί από θηρίο σε πολίτη. Να «καλλιεργήσει» κυριολεκτικά και μεταφορικά, ώστε μέσα στην γλυκιά εναλλαγή των εποχών να ανέλθει στα πνευματικά σκαλοπάτια των μυστικών της ύπαρξης. Να θωρακίσει την κοινωνία του απέναντι στο άδικο, να υπερνικήσει τον κακό του εαυτό και να μεταλαμπαδεύσει το Ελληνικό Φως στα πέρατα της Γης. Είτε ως Πυθαγόρας είτε ως Μέγας Αλέξανδρος.
Να σπείρει τον σπόρο της λευτεριάς στις ορδές της βαρβαρότητας. Να μάθει στους ανθρώπους να μην προσκυνούν τυράννους, αλλά να μην γίνονται και οι ίδιοι τύραννοι. Να διδάξει ότι άλλο η δύναμη και άλλο το δικαίωμα.
Η αειφορία της Ελληνικής Γης έκανε το σπλάχνο της Ήρωα και φιλόσοφο. Γεωργό, παραγωγό, ταξιδευτή, ευρεσιτέχνη και μαχητή έτοιμο να δώσει την ζωή του για την Πόλη. Σε σημείο όπου ο άρπαγας, το «λαμόγιο», ο «ιδιώτης» ο «τομαριτζής» να είναι μία άθλια εξοστρακισμένη πλειοψηφία.
Ίσως όλα αυτά να φαντάζουν ως ένα μνημόσυνο περασμένου μεγαλείου. Ίσως ο Πυθέας που με ένα πιθάρι μέλι και ένα πιθάρι λάδι ταξίδευε στα πέρατα να φαντάζει μύθος στην σημερινή πραγματικότητα. Σε μία κοινωνία που εντέχνως απεκόπη από τα αιώνια πρότυπα του ορθού, από την ίδια της την ιστορία.
Εδώ ακριβώς αποκαλύπτεται η σκοπιμότητα της γνωστικής λοβοτομής του σύγχρονου Έλληνα που αποτέλεσε αυτοσκοπό για την εξουσία των φαύλων. Ο παραγωγός έγινε μεσάζοντας και μιζαδόρος. Ο Πολυμήχανος έγινε «αεριτζής». Το πρότυπο του πολεμιστή αντικατέστησε ο κηφήνας, ο κρατικοδίαιτος, ο «ξέρεις ποιός είμ' εγώ». Ο τεχνίτης έγινε χρηματομεσίτης, ο Καλλιτέχνης έγινε αρλουμπολόγος που οι καρικατούρες του γέμιζαν τα σαλόνια της διαπλοκής και τις κρατικές συχνότητες δολοφονώντας το Κάλλος. Η απαράμιλλη Ελληνική αρχιτεκτονική εμπνευσμένη από το ομορφότερο παλάτι, αυτό της Ελληνικής Φύσης, έγινε αντιπαροχή για τσιμεντόκουτα. Κλουβιά που θα στέγαζαν τους μουλάδες της αρπαχτής πέριξ της πλατείας Κολωνακίου. Η αναζήτηση και ο αγώνας για Ελευθερία, έγινε ιδεοληψία και ασυδοσία στα πανεπιστήμια των αφισοκολλητών και των παμφάγων.
Το σκίρτημα όμως που νιώθει ο Έλληνας, η ανάγκη του να βρεθεί στην στοργική αγκαλιά της Μάνας γης του είναι η απόδειξη της αδιάλειπτης συνέχειας του που δεν μπόρεσε να την κόψει ουδείς.
Εδώ ακριβώς βρίσκονται οι λύσεις και οι απαντήσεις για τα αδιέξοδα του σήμερα. Η πρόοδος, η αειφορία, η αυτάρκεια, η δημιουργία κρύβονται μέσα στην Θεία Ελληνική Φύση. Ως κώδικας τιμής και παράγοντας πλούτου. Αυτοί που την επιβουλεύονται γνωρίζουν πολύ καλά την αξία της. Ας την αναζητήσουμε και εμείς για να την διαφυλάξουμε όπως της πρέπει.
«Ξυπνήστε. Εγερθήτε. Και επαναστατήσετε κατά του Εαυτού σας. Και αναβαπτισθείτε εις το θείον φως της Γης σας και εις τα Παραδείσια Ελληνικά νερά. Θα εξέλθετε Ζωντανοί. Και θα εξέλθετε Έλληνες».
Περικλής Γιαννόπουλος
newsbomb.gr

Η ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΦΛΕΓΕΤΑΙ!! ΜΙΑ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ !!!





ΗΤΑΝ ΣΤΡΑΒΟ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΟ ΕΦΑΓΕ ΚΙ Ο ΓΑΙΔΑΡΟΣ!

ΕΙΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ????

        ΑΦΥΠΝΙΣΤΕΙΤΕΕΕΕ!!!!!

H γεωργία των Βαλκανίων φλέγεται

 

!


Εκτεταμένη ξηρασία στην ΠαραγουάηΣτα χωράφια των χωριών ανατολικά του Βουκουρεστίου, ταηλιοτρόπιαγέρνουν και μαδάνε και τακαλαμπόκιασυρρικνώνονται.

Καθώς στην περιοχή οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 39 βαθμούς Κελσίου, οι πολλές εβδομάδες με καύσωνες τιμωρούν την τοπική οικονομία, η οποία εξαρτάται, όπως και το μεγαλύτερο κομμάτι της Ρουμανίας, από τη γη.

«Οι πρώιμες καλλιέργειες όπως το σιτάρι και το κριθάρι
είναι εντάξει. Αλλά οι μετέπειτα σπορές θα υποφέρουν. Μπορεί να χάσουμε το 50%»,δηλώνει δήμαρχος πόλης της περιφέρειας.
Θα είναι ένα πολύ σοβαρό πλήγμα για την περιοχή, η οποία κατοικείται κυρίως από μικροκαλλιεργητές που πωλούν το όποιο πλεόνασμα της παραγωγής τους. Η κυβέρνηση τηςΡουμανίας είπε μέσα στην εβδομάδα ότι θα δώσει οικονομική βοήθεια σε 550.000 αγροκτήματαπου επλήγησαν από την ξηρασία, αν και επιμένει ότι θα υπάρχουν επαρκείς σοδειές ώστε να τραφεί φέτος ο πληθυσμός.

Οι καύσωνες δεν είναι ρουμάνικο φαινόμενο μόνο. Την ώρα όπου τις μεσοδυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ τις κατακαίει η ξηρασία, ένας ασυνήθιστα ζεστός και ξηρός καιρός επηρεάζει το μεγαλύτερο κομμάτι του «σιτοβολώνα» της Ευρώπης από την ανατολική Ιταλία μέσω των Βαλκανίων, μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και τη Ρωσία, μέχρι τη δυτική Σιβηρία και το Καζακστάν.  
Εξαιτίας του φαινομένου έχουν προκληθεί μπλακ άουτ, πάνω από 300 πυρκαγιές στη Βουλγαρία και επιδημία φυκιών στη Θάλασσα του Αζόφ -στη Μαύρη Θάλασσα στη ΝΑ. Ουκρανία-, που έχει κάνει κατακόκκινα τα νερά.

Σε πολλές πόλεις οι θερμοκρασίες ανέρχονται σε επίπεδα-ρεκόρ ήδη από τον Ιούνιο ή τις αρχές Ιουλίου.

Αυτήν την εβδομάδα, στην Ποντγκόριτσα, την πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, το θερμόμετρο έφτασε στους 43,5 βαθμούς Κελσίου, στα υψηλότερα επίπεδα από όταν υπάρχουν στοιχεία.

Στα Βαλκάνια και στην Ουκρανία το κύμα καύσωνα έρχεται μετά από έναν πολύ σκληρό χειμώνα, όπου οι θερμοκρασίες έπεσαν κάτω από τους -30 βαθμούς και τμήματα της Μαύρης Θάλασσας πάγωσαν εντελώς. Το πιο ανησυχητικό ίσως είναι.... οι προειδοποιήσεις ότι αυτά τα καιρικά ακραία μοτίβα θα συνεχίσουν να εμφανίζονται. Οι καύσωνες αλλάζουν τις τάσεις της κατανάλωσης και δημιουργούν προβλήματα σε παραγωγούς ενέργειας, όπως στη ρουμάνικηHidroelectrica, που έχει μειώσει την παροχή ενέργειας κατά το ένα τέταρτο και πάνω, και την ουγγρική Mavir

Όμως, η μεγαλύτερη επίπτωση αφορά τη γεωργία. Το υπουργείο Γεωργίας της Ρουμανίας εκτιμάότι το 47% της σοδειάς αραβοσίτου, που έχει υποστεί τα περισσότερα πλήγματα, έχει επηρεαστεί σε διάφορους βαθμούς από την ξηρασία. Οι αγρότες της Ουγγαρίας αναφέρουν ότι έχουν μειωθεί οι σοδειές αραβοσίτου, που είναι επίσης μία από τις σημαντικότερες καλλιέργειες της χώρας, κατά περίπου 40%, και αυτό σημαίνει ζημία ύψους 890 εκατ. δολ. Οι καύσωνες σε συνδυασμό με τις ανοιξιάτικες παγωνιές έχουν προκαλέσει υψηλές τιμές στα αγροτικά προϊόντα, που με τη σειρά τους δημιουργούν προβλήματα και στην κτηνοτροφία, ειδικά στη χοιροτροφία και στα πουλερικά, σημειώνει ο Peter Toth της συμβουλευτικής Agra Europa.

Ακραία φαινόμενα ξηρασίας στην ΚίναΣτην Ουκρανία, η παραγωγή σίτου θα μειωθεί κατά το ένα τρίτο, αν και η σοδειά του καλαμποκιού θα μειωθεί λίγο καθώς οι αυξημένοι συντελεστές σποράς καλύπτουν τον μειωμένο θερισμό. Επισήμως η χώρα προβλέπεται να εξαγάγει 12,7 εκατομμύρια τόνους καλαμπόκι την ερχόμενη περίοδο σε σχέση με 14 εκατ. την προηγούμενη.

Με αυτό το μέγεθος, η Ουκρανία θα παραμείνει η τρίτη μεγαλύτερη εξαγωγός μετά τις ΗΠΑ και την Αργεντινή, σύμφωνα με τον Konstantin Fastovets της επενδυτικής τράπεζας Troika Dialog.

Όμως, στο μετεωρολογικό κέντρο, ο μετεωρολόγος κ. Kulbida δηλώνει ότι οι αγρότες σε όλη την περιφέρειαθα πρέπει να προσαρμόσουν τις καλλιέργειές τους στο νέο κλίμα. «Η προσαρμογή του αγροτικού κλάδου υπάρχει μόνο στις κουβέντες, όχι στις πράξεις», σημειώνει.


ΠΗΓΗ

ΡΟΥΜΑΝΙΑ..


Ρουμανία: Η ξηρασία πλήττει αραβόσιτο και ηλίανθο (30/7/2012 16:35)

Η ποιότητα του φετινού σιταριού στη Ρουμανία είναι πολύ καλή, αν και ποσοτικά είναι μικρότερη από την αναμενόμενη. Αντιθέτως, οι εαρινές καλλιέργειες (αραβόσιτος και ηλίανθος) πλήττονται από ισχυρή ξηρασία και οι αποδόσεις θα είναι πολύ χαμηλές αν δεν πέσουν κάποιες βροχές μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έκθεση του USDA, η παραγωγή σιταριού εκτιμάται σε 4,95 εκ. τόνους, ενώ του κριθαριού σε 0,96 εκ. τόνους. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η παραγωγή σιταριού ένα χρόνο πριν ήταν 7,2 εκ. τόνοι. Οι τιμές στο λιμάνι της Κονστάντζας είναι περίπου 240-245 ευρώ ο τόνος, και θεωρούνται πολύ καλές για τους αγρότες, οι οποίοι όμως παραμένουν διστακτικοί και αναμένουν και άλλη άνοδο στις τιμές.
Σε ότι αφορά τον αραβόσιτο, η παραγωγή του αναμένεται να φτάσει τους 8,8 εκ. τόνους, σημαντικά χαμηλότερα από τους 10,5 εκ. τόνους του 2011. Η κυβέρνηση της χώρας για να στηρίξει τους αγρότες, δίνει τη δυνατότητα για αγορά ενέργειας με έκπτωση 20%, αρκεί να χρησιμοποιηθεί για λόγους άρδευσης. Ανάλογη, είναι και η κατάσταση στον ηλίανθο, για την παραγωγή του οποίου όμως δεν παρατίθενται στοιχεία.

Τ. Μήτσης
ΠΗΓΗ

 Η ΞΗΡΑΣΙΑ ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΟΥΝΑΒΗ!!!
 Δειτε εδω

ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ!!

Ρουμανία: Πιέσεις στον πληθωρισμό προβλέπει ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας, Μουγκούρ Ισαρέσκου

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ρουμανίας Μουγκούρ Ισαρέσκου προειδοποίησε ότι ο πληθωρισμός ενδέχεται να «τρέξει» πιο γρήγορα από τις προβλέψεις της Τράπεζας, καθώς η πολιτική αναταραχή των τελευταίων εβδομάδων έχει συντείνει στην πτώση του εθνικού νομίσματος της χώρας (λέι).
Προειδοποίησε ακόμη πως εξαιτίας της ξηρασίας που παρατηρείται το φετινό καλοκαίρι ενδέχεται να υπάρξει άνοδος στις τιμές των τροφίμων.
Παρ' όλα αυτά, η Κεντρική Τράπεζα της Ρουμανίας διατήρησε την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό το 2012 στο 3,2% και στο 3% το 2013, καθώς δεν είχε στη διάθεσή της επαρκή στοιχεία για τις ζημιές που έχει υποστεί ο αγροτικός τομέας εξαιτίας της ξηρασίας.
Συνεχεια του αρθρου εδω

Πορτοκαλί συναγερμός» λόγω καύσωνα στη Ρουμανία

«Πορτοκαλί συναγερμός» λόγω ακραίων συνθηκών καύσωνα έχει κηρυχθεί σε 23 επαρχίες της Ρουμανίας και στην πρωτεύουσα της χώρας, Βουκουρέστι.

 «Πορτοκαλί συναγερμός» λόγω ακραίων συνθηκών καύσωνα έχει κηρυχθεί σε 23 επαρχίες της Ρουμανίας και στην πρωτεύουσα της χώρας, Βουκουρέστι. Η ζέστη θα είναι πιο έντονη στα νότια και στα ανατολικά της χώρας, όπου ο δείκτης θερμικής δυσφορίας αναμένεται να ξεπεράσει το μέγιστο 80.

Στα ορεινά η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 38-40 βαθμούς Κελσίου και στα πεδινά το θερμόμετρο θα δείξει 41-42 βαθμούς Κελσίου. Στην υπόλοιπη χώρα είναι σε ισχύ «κίτρινος συναγερμός», καθώς οι θερμοκρασίες θα είναι ιδιαίτερα υψηλές.

Κύμα καύσωνα πλήττει και τη Βουλγαρία, όπου «πορτοκαλί συναγερμός» που αφορά συνθήκες καύσωνα με κίνδυνο ατυχημάτων και καταστροφών έχει σημάνει σε 17 περιφέρειες, στις οποίες το θερμόμετρο θα «σκαρφαλώσει» στους 38-40 βαθμούς Κελσίου.

Ειδικότερα, οι περιφέρειες στις οποίες οι καιρικές συνθήκες θα είναι ακραίες είναι οι: Βίντιν, Μοντάνα, Βράτσα, Πλέβεν, Λόβετς, Γκάμπροβο, Μπλαγκόεβγκραντ, Ρούσε, Βέλικο Τάρνοβο, Σιλίστρα, Γιάμπολ, Σλίβεν, Στάρα Ζαγκόρα, Χάσκοβο, Κίρτζαλι, Πλόβντιβ και Παζαρντζίκ. Στις υπόλοιπες 11 περιφέρειες της χώρας ισχύει «κίτρινος συναγερμός» και οι θερμοκρασίες θα φθάσουν τους 35-40 βαθμούς Κελσίου.

Το Ινστιτούτο Μετεωρολογίας και Υδρολογίας της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών προειδοποίησε για αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιών σε δασικές εκτάσεις, λόγω της συνεχιζόμενης ζέστης και της ξηρασίας."Πορτοκαλί συναγερμός" έχει σημάνει και στο νότιο τμήμα της ΠΓΔΜ και "κίτρινος συναγερμός" στην υπόλοιπη χώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, στην οποία σημειώνεται ότι πτώση των υψηλών θερμοκρασιών αναμένεται την Τετάρτη.

Ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες επικρατούν στο Μαυροβούνιο, όπου σύμφωνα με τους μετεωρολόγους αύριο Τρίτη 7 Αυγούστου θα είναι η θερμότερη μέρα του καλοκαιριού με το θερμόμετρο να φθάνει στην πρωτεύουσα, Ποντγκόριτσα τους 42 βαθμούς Κελσίου.

Στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας θα επικρατήσουν συνθήκες καύσωνα και σε ορισμένα μέρη η θερμοκρασία θα φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ για την εποχή. Ανάλογο είναι το σκηνικό του καιρού και στη γειτονική Κροατία, όπου στην ηπειρωτική Δαλματία και στη Σλαβονία το θερμόμετρο θα φθάσει τους 40 βαθμούς Κελσίου και σε πολλές περιοχές της χώρας ο δείκτης δυσφορίας θα είναι υψηλός ή πολύ υψηλός.

Ιδιαίτερα υψηλές είναι οι θερμοκρασίες και στη Σερβία, καθώς το θερμόμετρο θα δείξει σήμερα 38-40 βαθμούς Κελσίου. Την Τρίτη, στα νότια και στα ανατολικά η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 37-42 βαθμούς Κελσίου, ενώ χαμηλότερες θα είναι οι θερμοκρασίες στα βόρεια και στα δυτικά.ΠΗΓΗ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ.....

Οι απώλειες της Ουκρανίας αγρότες από την ξηρασία εκτιμάται σε 1,3 δισ. δολάρια

Οι απώλειες της Ουκρανίας αγρότες από την ξηρασία εκτιμάται σε 1,3 δισ. δολάρια. Δυσμενείς συνθήκες για το φθινόπωρο-χειμώνα οδήγησε σε σημαντική απώλεια χειμερινές καλλιέργειες για τη συγκομιδή του 2012. Ουκρανικά αγρότες αναγκάστηκαν να pereseyat 1,6 εκατομμύρια εκτάρια των εαρινών καλλιεργειών, σε μεγάλο βαθμό την επέκταση του εκτάσεις με καλλιέργειες αραβοσίτου για τα σιτηρά. Ωστόσο, ανώμαλα θερμή άνοιξη και το καλοκαίρι ξηρασίας κατά το πρώτο εξάμηνο οδήγησαν σε σημαντική μείωση της απόδοσης αλέσεως, όπως το χειμώνα και την άνοιξη καλλιέργειας.
Σύμφωνα με Kvasha, εξαιτίας φυσικών παραγόντων, οι περισσότερο πληγείσες αγροτικές επιχειρήσεις της στέπας και δάσους-στέπα ζώνη. Η συνολική έλλειψη δημητριακών νωρίς σε αυτές τις δύο ζώνες ήταν 5,893 εκατομμύρια τόνους.
"Η έλλειψη σιτηρών για το σιτάρι και το κριθάρι ανήλθαν σε 5,893 εκατομμύρια τόνους, και οι απώλειες στις τιμές του προηγούμενου έτους υπολογίζεται σε 10,267 δισεκατομμύρια εθνικού νομίσματος», - είπε ο επίσημος.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με Kvasha, Polesie αγρότες περιοχή με βάση πρώιμη συγκομιδή σιτηρών παρουσίασαν θετική τάση σε σχέση με πέρυσι.
Στα τέλη Ιουλίου, ο Υπουργός Αγροτικής Πολιτικής και Τροφίμων Mykola Prysiazhniuk είπε ότι η ουκρανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο διάθεσης αποζημίωσης στους γεωργούς από τις νότιες περιοχές της Ουκρανίας, που πλήττονται περισσότερο από την ξηρασία, στο ποσό των 400 έως 450.000.000 hryvnia (περίπου 53,2 εκατομμύρια δολάρια). Η αποζημίωση θα πρέπει να σταλεί στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από την ξηρασία, δηλαδή, Dnipropetrovsk, Χερσώνα, την Οδησσό, Mykolayiv Κιροβοχράντ και σε ορισμένες περιοχές, και Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας, όπου καταγράφεται το χαμηλότερο απόδοση της ομάδας σιτηρών.
Ουκρανία το 2012, σχεδιάζει να συγκομιδή του σιταριού σε 45,3 εκατομμύρια τόνους κατά ένα αρχείο 58 εκατομμύρια τόνους μέχρι το 2011. Με την 6η Αυγούστου ουκρανική αγρότες αλώνισαν 24.660.000 τόνους σιτηρών, το οποίο είναι 20,6% χαμηλότερο από την ίδια ημερομηνία το 2011. Η πρώιμη σιτηρών και ψυχανθών αλώνισαν σε 9,66 εκατομμύρια εκτάρια, ή το 99% της προβλεπόμενης περιοχής.
ΠΗΓΗ 

ΡΩΣΙΑ...

Ρωσία: Θύμα της ξηρασίας οι καλλιέργειες σιτηρών

22/8
Τα πρωτοφανή επίπεδα στα οποία αναρριχήθηκε ο υδράργυρος στη Ρωσία το καλοκαίρι -μετά από έναν ιδιαίτερα ψυχρό χειμώνα- είχαν ως αποτέλεσμα την καταστροφή μεγάλου μέρους της παραγωγής σιτηρών.

ΣΙΩΠΗΛΑ ΟΠΛΑ !!! ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΑΘΟΡΥΒΟ ΠΟΛΕΜΟ !!!

Το «Σιωπηλά όπλα για έναν αθόρυβο πόλεμο», εξηγεί θαυμάσια την τεχνική της μαζικής πλύσης εγκεφάλου. Αυτό το εκτενές και λεπτομερές έγγραφο που χρονολογείται από το 1979 περιγράφει μία πολιτική που επιβλήθηκε από το 1950. Το έγγραφο λέει πως: «ο αθόρυβος πόλεμος ...;κηρύχθηκε από τα κέντρα εκείνα που θέλουν μια ανθρωπότητα υποδουλωμένη και εγκλωβισμένη στην ύλη και αποκομμένη από την ανώτερη διάσταση του ανθρώπου, την πνευματική, σε μια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα 1954»....
Εδώ υπάρχει μια περίληψη του περιεχομένου του:
σιωπηλά3.jpg«Η εμπειρία έχει αποδείξει πως η πιο απλή μέθοδος για την εξασφάλιση ενός σιωπηλού όπλου και ηαπόκτηση ελέγχου του κοινού, είναι να τους διατηρούμε ανεκπαίδευτους και αδαείςόσον αφορά τις αρχές  των βασικών συστημάτων αφ' ενός, ενώ αφ' ετέρου να τους κρατούμε σε σύγχυση, να τους  έχουμε αποδιοργανωμένους και αποσπασμένους σε θέματα που δεν έχουν καμία πραγματική σημασία.
 Αυτό επιτυγχάνεται με:..

 1. Τον χωρισμό των εγκεφάλων τους** την υπονόμευση των πνευματικών τους δραστηριοτήτων την παροχή ενός προγράμματος χαμηλής ποιότητας στην δημόσια εκπαίδευση, τα μαθηματικά, τον σχεδιασμό συστημάτων και τα οικονομικά αλλά και την αποθάρρυνση τους στον τομέα της τεχνικής δημιουργικότητας.

2. Την εξάρτηση των αισθημάτων τους και την αύξηση της αυτοϊκανοποίησής τους αλλά και της ικανοποίησης τους σε συναισθηματικές και σωματικές δραστηριότητες με:
2α) Άσχετες συναισθηματικές προσβολές και επιθέσεις (πνευματικός και συναισθηματικός βιασμός) μέσω μιας μόνιμης επίθεσης σεξ, βίας και πολέμων στα μέσα ενημέρωσης -κυρίως την τηλεόραση και τις εφημερίδες.
2β) Την ικανοποίηση κάθε επιθυμίας τους -σε υπερβολή- «σκουπιδοτροφές για τη σκέψη» και με την αποστέρηση όλων αυτών που πραγματικά έχουν ανάγκη.
2γ) Την επανεγγραφή της ιστορίας και του νόμου και την υποταγή του κοινού σε μία παρεκκλίνουσα δημιουργία, έτσι ώστε να μπορεί να ανορθώνει τη σκέψη του από τις προσωπικές ανάγκες σε ιδιαίτερα κατασκευασμένες εξωτερικές προτεραιότητες.Τα σιωπηλά όπλα της τεχνολογίας κοινωνικού αυτοματισμού θα παρεμποδίζουν τα ενδιαφέροντα του και τις ανακαλύψεις του.
tv.bmpΌσο περισσότερη σύγχυση, τόσο περισσότερο όφελος.
Άρα η καλύτερη προσέγγιση είναι να δημιουργούμε προβλήματα και μετά να προτείνουμε λύσεις.»
Περιληπτικά:
Στα μέσα διατηρήστε την προσοχή του ενήλικου κοινού μακριά από τα πραγματικά κοινωνικά θέματα και αιχμαλωτίστε το με θέματα που δεν έχουν καμιά πραγματική αξία.
Στα σχολεία κρατήστε το νεαρό κοινό σε άγνοια όσον αφορά τα πραγματικά μαθηματικά, τα πραγματικά οικονομικά θέματα, τον πραγματικό νόμο και την πραγματική ιστορία.
Στη διασκέδαση διατηρήστε την διασκέδαση του κοινού κάτω από το πνευματικό επίπεδο της Στ' δημοτικού.
Στην εργασία διατηρήστε το κοινό απασχολημένο .. ... απασχολημένο .. ... απασχολημένο.... ... για να μην έχει χρόνο να σκεφτεί φέρτε το πίσω στο αγρόκτημα με τα άλλα ζώα.
ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΓΙΑ ΤΑ ΣΙΩΠΗΛΑ ΟΠΛΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΜΕ ΘΑΥΜΑΣΤΟ ΤΡΟΠΟ ΤΗΝ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΟΥ ΝΟΥ ΜΕ ΜΙΚΡΟΚΥΜΑΤΑ.
Γράφει για τον αθόρυβο πόλεμο:
«Πυροβολεί καταστάσεις αντί για σφαίρες.
 Προωθείται με επεξεργασία δεδομένων αντί με την πυρίτιδα με έναν υπολογιστή αντί για ένα όπλο- την χειρίζεται ένας προγραμματιστής υπολογιστών αντί ένας σκοπευτής- ενεργεί κάτω από τις διαταγές ενός τραπεζικού μεγιστάνα αντί ενός στρατηγού του στρατού.
Δεν δημιουργεί προφανείς θορύβους, δεν προκαλεί προφανείς σωματικές βλάβες και δεν αναμιγνύεται φανερά στην καθημερινή κοινωνική ζωή κανενός.
Προκαλεί όμως αλάνθαστους «θορύβους», προκαλεί αλάνθαστες σωματικές και πνευματικές βλάβες και εμπλέκεται με αλάνθαστο τρόπο στην καθημερινή κοινωνική ζωή, δηλαδή αλάνθαστα στον εκπαιδευμένο παρατηρητή, αυτόν που γνωρίζει που να κοιτάζει. Το κοινό δεν μπορεί να κατανοήσει το όπλο κι έτσι δεν μπορεί να πιστέψει πως δέχεται την επίθεση και υποτάσσεται από ένα όπλο.
Το κοινό μπορεί ενστικτωδώς να αισθανθεί πως κάτι πάει στραβά, εξ' αιτίας όμως της τεχνολογικής φύσης του σιωπηλού όπλου, δεν μπορεί να εκφράσει τα συναισθήματα του με λογικό τρόπο, ή να χειριστεί το πρόβλημα με έξυπνο τρόπο. Έτσι δεν γνωρίζει πως να ζητήσει βοήθεια και δεν ξέρει πως να συνεργαστεί με άλλους για να αμυνθούν εναντίον του.σιωπηλά1.jpg
Όταν ένα σιωπηλό όπλο εφαρμόζεται σταδιακά, τότε το κοινό προσαρμόζεται στην παρουσία του και μαθαίνει να ανέχεται την επέμβαση του στη ζωή του, μέχρι που η πίεση (ψυχολογική ή οικονομική) να γίνει πάρα πολύ μεγάλη και να καταρρεύσει.
Άρα το σιωπηλό όπλο είναι ένας τύπος βιολογικού πολέμου.
Επιτίθεται στην ζωτικότητα, την κινητικότητα και τις επιλογές των ατόμων μιας κοινωνίας, γνωρίζοντας, κατανοώντας, χειριζόμενο και επιτιθέμενο στις πηγές φυσικής και κοινωνικής ενέργειας και στις σωματικές, πνευματικές και συναισθηματικές δυνάμεις και αδυναμίες».
Με άλλα λόγια διαίρει και βασίλευε.
Όταν κάποιοι εισαγάγουν την παγκόσμια δικτατορία τους με σταδιακή προσέγγιση τότε πολλοί λίγοι θα συνειδητοποιήσουν τι πραγματικά γίνεται μέχρι να είναι πολύ αργά. Στην πραγματικότητα οι πολλοί θα καταδικάσουν και θα γελάσουν αυτούς που θα προσπαθήσουν να τους καταδείξουν τι ακριβώς συμβαίνει.
Κλείνοντας το θα αναφέρω τρία μόνον αποσπάσματα από κάποιες εκατοντάδες αναφορές που κατά καιρούς έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά, για την σύνδεση του ανθρώπινου εγκεφάλου με κρατικούς υπολογιστές, μέσω ραδιοεπικοινωνιών:
«Είναι μέσα στην εξουσία μας να παρατηρούμε τι βλέπει, τι αισθάνεται και τι σκέπτεται ένα άτομο, να εξετάζουμε εξονυχιστικά την συμπεριφορά και να ανιχνεύουμε ακόμη την περίπτωση του τυχαίου στις συνειδητές του αποφάσεις, αλλά και στην ψυχολογική και ασυνείδητη κατάσταση του».(Telemetry is coming of age)
«Μπορούμε να επιλέξουμε να χρησιμοποιήσουμε την αυξανόμενη γνώση μας για να σκλαβώσουμε τους ανθρώπους με τρόπους που δεν φανταστήκαμε ποτέ, αφαιρώντας τους την προσωπικότητα και ελέγχοντας τους με μέσα τόσο προσεκτικά επιλεγμένα που δεν θα γνωρίσουν ίσως ποτέ την απώλεια της προσωπικότητας τους»
(Καθηγητής Καρλ Ρότζερς - Science).
imagesCAGQ25OP.jpg«Έχουν αναπτυχθεί τεχνικές για την έρευνα και τον χειρισμό του ανθρώπου. Οι διπλής ροής επικοινωνίες με τα βάθη του εγκεφάλου κάνουν δυνατή την αποστολή και την λήψη πληροφοριών από και προς τον εγκέφαλο ... Μπορούμε να ξεκινήσουμε, να σταματήσουμε ή να τροποποιήσουμε μία ποικιλία αυτόνομων σωματικών συμπεριφορών και πνευματικών εκφράσεων. Μπορούμε να πειραματιστούμε με τους εγκεφαλικούς μηχανισμούς που είναι υπεύθυνοι για τον καθορισμό και την διατήρηση .... συγκεκριμένων συμπεριφορών και πνευματικών λειτουργιών ... Καθώς δεν χρησιμοποιούνται μπαταρίες, η ζωή του μεταδότη είναι απεριόριστη. Ενέργεια και πληροφορίες παρέχονται από ραδιοφωνικές συχνότητες.
**(Αναφορά ψυχιατρικών ερευνών: «Η επέμβαση του Ανθρώπου στις διεγκεφαλικές Λειτουργίες»
από το Ψυχιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Γέηλ των ΗΠΑ).

ΟΙ 75 ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΛΑΣΚΑ !!!



alasca1


«Αλάσκα» στη γλώσσα των Εσκιμώων σημαίνει η «γη που δεν είναι νησί».  

Στην 49η αυτή πολιτεία των Ηνωμένων Πολιτειών, το τελευταίο σύνορο της γης, όπως τη χαρακτηρίζουν, με τους εντυπωσιακούς παγετώνες, τα σιωπηλά φιόρδ, τις απέραντες τούνδρες και την εκπληκτική άγρια φύση, με το βόρειο πολικό κύκλο να τη διασχίζει, 75 ελληνικές οικογένειες, από κάθε γωνιά της πατρίδας μας, κάνουν αισθητή την παρουσία τους. 
 
Στην ευλογημένη αυτή γη, με τον απίστευτο φυσικό πλούτο (χρυσό, πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ξυλεία και αλιεία), η Ελληνική Κοινότητα που έχουν δημιουργήσει οι ομογενείς μας, με έδρα το Άνκορατζ, τη μεγαλύτερη και πιο γνωστή πόλη της Αλάσκας, γίνεται κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, σημείο αναφοράς.
 
Το Ελληνικό Φεστιβάλ, που διοργανώνουν οι ομογενείς μας, εδώ και χρόνια, λίγες ημέρες μετά το Δεκαπενταύγουστο, προσελκύει το ενδιαφέρον των κατοίκων της Αλάσκας. 
 
Και αν αναλογιστούμε ότι ...οι κάτοικοί της δεν ξεπερνούν τις 627.000, ο αριθμός των 10.000 ατόμων που προσήλθαν στη φετινή διοργάνωση, από τις 17 έως τις 19 Αυγούστου, δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητος.  
 
alasca3
« Ο Ελληνισμός είναι ιδεολογία, δεν έχει σύνορα, δεν έχει αποστάσεις… Είναι αυτός που βιώνουμε όλοι εμείς που ζούμε διάσπαρτοι ανά τον κόσμο κι αυτή την ομορφιά μοιραζόμαστε με όλους τους άλλους, όπου κι αν βρεθούμε» είναι τα πρώτα λόγια της δραστήριας προέδρου της Κοινότητας Μαρίας Μπάσκους, στο Άνκορατζ.
 
«Είμαστε υπερήφανοι για την πλούσια παράδοση και τον πολιτισμό μας, που προσπαθούμε πρώτα απ' όλα να τον μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας» τονίζει.  
 
 
Οι προετοιμασίες για το Ελληνικό Φεστιβάλ, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο μετά το Δεκαπενταύγουστο, ξεκινούν μήνες πριν.
greek_alasca2
Χιλιάδες κομμάτια σπανακόπιτες και τυρόπιτες γίνονται ανάρπαστες ακόμη από την πρώτη ημέρα, αλλά και τα πεντανόστιμα ελληνικά φαγητά, όπως αρνί γιουβέτσι, ντολμάδες, παστίτσιο, φασολάκια γιαχνί, κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες, χωρίς να λείπουν φυσικά τα λαχταριστά σουβλάκια και ο γύρος.
 
Μεγάλη πέραση έχουν το ελληνικό καφενείο και το ζαχαροπλαστείο, που στήνουν οι ομογενείς, με τα γαλακτομπούρεκα, τους μπακλαβάδες, του κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, τις καρυδόπιτες και τα ραβανί, τις δίπλες και τα τσουρέκια, τα παξιμαδιάκια και τα κουλουράκια να «σπάνε τη μύτη» των επισκεπτών. 

« Τρελαίνονται» όλοι για την ελληνική κουζίνα και έρχονται από την πρώτη ημέρα για να αγοράσουν, με τα κιλά, διάφορες λιχουδιές για το σπίτι τους. Φυσικά, περνούν μαζί μας όμορφες στιγμές, με συνοδεία καλής ελληνικής μουσικής. Φέτος φέραμε ζωντανή ορχήστρα, με μπουζούκι, από το Βανκούβερ».

greek_alaska2
Τον πρώτο λόγο στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, που είναι κι αυτό που ξεσηκώνει τους επισκέπτες, έχουν τα χορευτικά συγκροτήματα της Κοινότητας, παιδικό και ενηλίκων, που χορεύουν συρτούς, μπάλους, τσάμικο, ακόμα και παϊντούσκα. 

«Τα χορευτικά μας έχουν διακριθεί σε μεγάλες διοργανώσεις στην Αμερική για το χορό και τα κοστούμια» σημειώνει η κα Μπάσκους και μας θυμίζει ότι ο χορός είναι η έκφραση της ψυχής, όπως έλεγε ο Αριστοτέλης. 

«Χορεύει ο κόσμος και τρώει ελληνικά, με λίγα λόγια για ένα Σαββατοκύριακο αισθάνεται μαζί μας Έλληνας. Αυτό επιδιώκουμε και εμείς και είμαστε χαρούμενοι που το πετυχαίνουμε» τονίζει. 

Πέρα από την ελληνική κουζίνα και την παράδοση, οι ομογενείς της Αλάσκα προβάλλουν κάθε χρόνο και τον ελληνικό πολιτισμό, μέσα από το μικρό μουσείο που στήνουν, τις αναπαραστάσεις του ελληνικού γάμου και διάφορα άλλα θέματα που επιλέγουν. 

Φέτος, έγινε προβολή του βυζαντινού πολιτισμού, με την ευκαιρία της αγιογράφησης του ναού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, που έχουν οικοδομήσει μόνοι τους, σε κεντρικό σημείο του Άνκορατζ. Για την ολοκλήρωση του ναού έστησαν και μία μεγάλη λοταρία, με έπαθλο ένα αυτοκίνητο. 

Η κ. Μπάσκους πήγε στην Αλάσκα πριν από 32 χρόνια, μαζί με το σύζυγό της, προερχόμενοι από τη Βοστώνη, όπου σπούδασαν. Ο σύζυγος, επιδημιολόγος, απόφοιτος του Χάρβαρντ, μόλις είχε δεχτεί μία θέση στο νοσοκομείο των Εσκιμώων και Ινδιάνων.

«Ήρθαμε με σύμβαση για δύο χρόνια, που τελικά έγιναν32. Εδώ γεννήθηκαν και τα τρία μας παιδιά, τα οποία έχουν αποφοιτήσει κι εργάζονται» λέει η κα Μπάσκους. 

Ένα χρόνο μετά την εγκατάστασή τους στο Άνκορατζ, η κ. Μπάσκους δεν είχε συναντήσει ούτε έναν Έλληνα, ανακάλυψε όμως ότι υπήρχε ένα εκκλησάκι, αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος, που έκτισαν οι πρώτοι Έλληνες που είχαν έρθει στο Άνκορατζ, την εποχή που αναζητούσαν στην Αλάσκα το χρυσό. 

Εκπαιδευτικός, φιλόλογος στο επάγγελμα, απογοητεύτηκε όταν πήγε στο πανεπιστήμιο και είδε ότι από τα περίπτερα των εθνικοτήτων της Αλάσκας απουσίαζε το ελληνικό.

«Πείσμωσα και υποσχέθηκα στο εαυτό μου να το δημιουργήσω εγώ. Συν τω χρόνω γνώρισα κάποιους Έλληνες, όπως η Τάνια Κλαρκ, μία πολύ δυναμική κοπέλα, από την Αθήνα, με την οποία αναλάβαμε να βρούμε και άλλους συμπατριώτες» μας λέει.

Ο μόνος τρόπος που σκέφθηκαν ότι θα είχε άμεσα αποτελέσματα ήταν μέσω του τηλεφωνικού καταλόγου. Σε όσους κι όσες είχαν επίθετα που θύμιζαν ελληνικά έστειλαν γράμματα, ζητώντας τους να συναντηθούν στο μικρό ελληνικό εκκλησάκι. Στην αρχή ανταποκρίθηκαν περίπου 25 άτομα.

«Έτσι έγινε το πρώτο δέσιμο, οι συναντήσεις μας πύκνωσαν, έστω και για καφέ με λουκουμάδες και στην πορεία ανακαλύπταμε το ελληνικό στοιχείο που είναι σκορπισμένο στην αχανή Αλάσκα, που είναι σε έκταση περίπου όσο και η Ευρώπη» θυμάται η κ. Μπάσκους. 

«Ζητήσαμε και τη βοήθεια της Μητρόπολης του Σαν Φρανσίσκο, όπου υπαγόμαστε, για να ανοίξουμε την εκκλησία και έτσι έχουμε κάθε χρόνο ιερέα. Το 1985 αγοράσαμε το οικόπεδο πλάι στο μικρό εκκλησάκι, με σκοπό να μαζέψουμε χρήματα και να χτίσουμε ένα μεγαλύτερο. Μετά από 30 χρόνια κατορθώσαμε να πραγματοποιήσουμε το όνειρό μας, με τις εκδηλώσεις που κάνουμε και με τις εισφορές μελών και φίλων. Πριν δύο χρόνια θέσαμε το θεμέλιο λίθο. Έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο και ελπίζουμε το αργότερο το 2014 να κάνουμε και τα θυρανοίξια» προσθέτει. 

Ο ναός, που θα μπορεί να δεχτεί 200 πιστούς, είναι επίσης αφιερωμένος στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος και έχει κτιστεί σε βυζαντινό ρυθμό, για να θυμίζει στους Έλληνες το γενέθλιο τόπο. 

«Μας συγκινεί το γεγονός ότι έχουμε προσφορές και από την Ελλάδα, παρ' όλες τις δυσκολίες που περνάει η πατρίδα. Ίσως να τους παρακίνησε το γεγονός ότι στην άλλη άκρη του κόσμου υπάρχουν Έλληνες που διατηρούν την ταυτότητά τους. Έτσι ήρθε κοντά μας από τη Λάρισα και ο αγιογράφοςΚώστας Θεοδώρου, ο οποίος προσφέρθηκε αφιλοκερδώς να μας κάνει την Πλατυτέρα και άλλες δύο εικόνες. Μας γνώρισε, μας αγάπησε, όπως και εμείς, και τελικά αγιογράφησε συνολικά οκτώ ολόσωμους Αγίους, για το οποίο τον ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας» σημειώνει η κ. Μπάσκους. 

Έμφαση στην ελληνική παιδεία 

Η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας αποτελεί προτεραιότητα για τους Έλληνες της Αλάσκας, μία υπόθεση όχι και τόσο εύκολη. Με μία άλλη Ελληνίδα, την Ελένη Άντριους, δασκάλα σε δημοτικό του Άνκορατζ, δημιούργησαν το 1982 το πρώτο ελληνικό απογευματινό σχολείο για τα παιδιά τους, το οποίο διατηρούν μέχρι σήμερα.

«Συνεχίζω να διδάσκω κι εγώ , έχοντας για βοηθούς δύο νέες μητέρες, που έχουν αναλάβει την πρώτη τάξη. Έχουμε και ειδικό τμήμα για ενηλίκους, καθώς πάντα υπάρχει ενδιαφέρον από ομογενείς δεύτερης και τρίτης γενιάς, οι οποίοι επιθυμούν να βελτιώσουν τα ελληνικά τους ή από άτομα που έχουν κάνει μεικτό γάμο ή ακόμα και αλλοεθνείς, Αμερικανούς, που για δικούς τους λόγους θέλουν να έρθουν πιο κοντά στον ελληνικό πολιτισμό» μας εξηγεί η κ. Μπάσκου.

Η ίδια δίδαξε για περίπου 20 χρόνια σε λύκεια του Άνκορατζ. Σ' ένα από αυτά δίδαξε επί 16 χρόνια την ελληνική γλώσσα, που ήταν ενταγμένη στο καθημερινό πρόγραμμα ως δεύτερη ξένη γλώσσα. 

«Το σχολείο αυτό ήταν, θα έλεγα, ένα μικρό φυτώριο ελληνισμού. Οι μαθητές μου αγάπησαν πολύ την Ελλάδα, μέσα από τη γλώσσα μας. Όλα εκείνα τα χρόνια οργάνωνα επισκέψεις μαθητών με τους γονείς τους στην Ελλάδα, για να γνωρίσουν από κοντά αυτά που τους δίδασκα για τον Μινωικό τον Μυκηναϊκό πολιτισμό» λέει με συγκίνηση.

Από το «Unversity of Alaska», η Μαρία Μπάσκους πήρε μάστερ για να διδάξει στο πανεπιστήμιο, όπου επιμελήθηκε την ύλη για τους δασκάλους, που διδάσκεται ακόμη και σήμερα. Φέτος, θα διδάξει ιατρική ορολογία, στο πανεπιστήμιο, ενώ διευθύνει την κλινική του συζύγου της.

Μας λείπει το φως της Ελλάδας 

Αν κάτι πραγματικά λείπει στους Έλληνες στην Αλάσκα, αυτή είναι η ηλιοφάνεια που έχουμε στην Ελλάδα, όλο το χρόνο. 

«Όταν φεύγουμε από την Ελλάδα συνειδητοποιούμε ότι είναι ένα Θείο δώρο, που δεν το έχουν όλοι. Βέβαια, αποφεύγω να συγκρίνω τόπους, προσπαθώ να ανακαλύπτω την ομορφιά τους και να παίρνω το καλύτερο. Η Αλάσκα, όπου έχω ζήσει περισσότερα χρόνια, απ' ό,τι στην Ελλάδα, έχει γίνει δεύτερη πατρίδα. Αυτή την εποχή, ο τόπος εδώ είναι πανέμορφος, με πολύ πράσινο, σε όλους τους χρωματισμούς, με άγρια λουλούδια, όμορφα βουνά, με χιονισμένες βουνοκορφές» λέει η κ. Μπάσκους. 

Η ίδια, πάντως, δεν έχει βρει τόπο που να υποκαθιστά τη γενέτειρά της, το όμορφο Καστόρι της Σπάρτης, «το μπαλκόνι του Ταϋγέτου» όπως το αποκαλεί. 

«Πάντα μου λείπει ο τόπος μου. Με ζεσταίνουν οι καλύτερες αναμνήσεις που κρατώ από τα παιδικά μου χρόνια και τους ωραίους συγχωριανούς μου. Είμαι Ελληνίδα μέχρι το κόκαλο και δεν αντέχω να μην επισκεφθώ την πατρίδα τουλάχιστον μία φορά το χρόνο» υπογραμμίζει. 

Το ίδιο ισχύει για όλους τους Έλληνες της Αλάσκα, που ζουν διάσπαρτοι σε πόλεις όπως το Kodiak, Dillingham, Barrow, Fairbanks και αλλού.
«Το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων εδώ έχουν εστιατόρια. Οι υπόλοιποι είναι δικηγόροι, γιατροί και επιχειρηματίες και όλοι έχουν καλό όνομα. Γενικά, θα έλεγα, δεν αντιμετωπίζουμε ιδιαίτερα προβλήματα. Σε όλα τα απομακρυσμένα μέρη της Αλάσκας υπάρχει τουλάχιστον ένας Έλληνας και οι θερμές καρδιές τους καταφέρνουν να 'λιώνουν' ακόμη και τους πάγους» λέει, χαριτολογώντας, η κα Μπάσκους.

Νέο αίμα
 

Τελευταία, λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, έχουν πάει στην Αλάσκα μερικές οικογένειες από την Ελλάδα, κυρίως γνωστοί ή συγγενείς μελών της κοινότητας.
 

«Αρκετοί επικοινωνούν μαζί μας, είτε μέσω τηλεφώνου είτε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, για να πάρουν πληροφορίες για τις συνθήκες εργασίας στην Αλάσκα. Είμαστε στη διάθεση να παράσχουμε πληροφορίες για όποιον επιθυμεί να έρθει να ζήσει εδώ» λέει η πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας.


«
 Λυπούμαστε βαθύτατα για τα όσα συμβαίνουν σήμερα στην Ελλάδα. Τα τελευταία δύο χρόνια, σχεδόν σε καθημερινή βάση, το CNN κάνει αρνητικές αναφορές στην Ελλάδα κι αυτό μας στενοχωρεί. Ο κόσμος της Αλάσκας, όμως, που έχει ανεξάρτητο πνεύμα, μας εκφράζει τη συμπόνιά του και ρωτάει να μάθει τι συμβαίνει πραγματικά. Θα έλεγα ότι δεν έχουν εδώ την νοοτροπία του μέσου Ευρωπαίου, που προσπαθεί στη σημερινή κατάσταση, με κάθε τρόπο, να υποβιβάζει τον Έλληνα πολίτη. Αυτό μας παρηγορεί κι ελπίζουμε σ' ένα θαύμα» καταλήγει.


ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr/2012/08/75.html#ixzz24TieEQkB